Lobačevová s Averbuchem

Lobačevová s Averbuchem - Rusové Lobačevová s Averbuchem jsou v Naganu největšími favority na zisk zlaté medaile v soutěži tanečních párů | foto: Eriko Sugita, Reuters

Jagudin oslnil a vede po krátkém programu

Nagano - S elegancí hodnou olympijského vítěze hodil svým soupeřům rukavici Alexej Jagudin. Ruský Krasobruslař "vytáhl" z rozhodčích za svou krátkou jízdu na světovém šampionátu v Naganu hned šest šestek a míří za svým již čtvrtým titulem mistra světa. V soutěži tanečních párů vedou po povinných tancích další Rusové Lobačevová s Averbuchem. Čeští reprezentanti Veronika Morávková a Jiří Procházka obsadili v povinných taních osmnácté místo.

Jagudin s bravurou zvládl všechny skoky včetně kombinace čtverného toeloopu s trojitým, což publikum ocenilo mohutným aplausem. "Přijel jsem do Japonska s jediným cílem - získat další titul mistra světa," okomentoval vydařený program
ruský reprezentant, jenž v pondělí oslavil 22. narozeniny.

Za Jagudinem se v pořadí před volnými jízdami seřadili jeho krajan Alexander Abt a Američan Timothy Goebel. Obhájce titulu a stříbrný olympijský medailista Jevgenij Pljuščenko na šampionátu kvůli zranění nestartuje.

Český reprezentant Tomáš Verner se ve čtvrtečních volných jízdách nepředstaví. V krátkém programu dnes obsadil 26. místo a celkový bodový zisk mu k proniknutí mezi dva tucty postupujících krasobruslařů nestačil.

Irina Lobačevová a Ilja Averbuch vedou po povinných tancích na mistrovství světa v
krasobruslení v Naganu soutěž tanečních párů. Stříbrní medailisté z olympijských her se dostali do čela už po zlatém valčíku a v quickstepu své vedení upevnili.
Druzí jsou Kanaďané Shae-Lynn Bourneová, Victor Kraatz a třetí Litevci Margarita Drobiazková, Povilas Vanagas. Čeští reprezentanti Veronika Morávková a Jiří Procházka obsadili v povinných taních osmnácté místo.

Na šampionátu v Naganu nestartují největší favorité, mistři světa z roku 2000 a olympijští vítězové Marina Anissinová, Gwendal Peizerat z Francie, kteří se chystají přestoupit mezi profesionály. Chybí i bronzový pár ze Salt Lake City, Barbara Fusarová- Poliová a Maurizio Margaglio z Itálie. Obhájci titulu se omluvili s vysvětlením, že se potýkají se ztrátou motivace. "Vždycky jsme si přáli porazit je v soutěži," litoval Averbuch neúčasti Italů. "Ještě jsme si nezvykli na roli lídrů. Nikdy jsme nevyhráli podnik Grand Prix, většinou jsme vždycky byli druzí," dodal Rus.

Muži - po krátkém prohramu:
1. Jagudin 1,0 b., 2. Abt (oba Rus.) 2,0, 3. Goebel (USA) 2,8, 4. Honda (Jap.) 3,0, 5. Weiss (USA) 3,8, 6. Li Čchen-čchiang (Čína) 4,8, ...25. Sviatko (SR) 19,4, 26. Verner (ČR) 21,6.

Tanční páry - pořadí po povinných tancích:
1. Lobačevová, Averbuch (Rus.) 0,4 b., 2. Bourneová, Kraatz (Kan.) 0,8, 3. Drobiazková, Vanagas (Lit.) 1,2, 4. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 1,6, 5. Denkovová, Stavijski (Bul.) 2,0, 6. Grušinová, Gončarov (Ukr.) 2,4, ...18. Morávková, Procházka (ČR) 7,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž