Karel Lavický vybojoval na Lago di Garda v konkurenci téměř 200 jezdců z 20...

Karel Lavický vybojoval na Lago di Garda v konkurenci téměř 200 jezdců z 20 zemí světa Foto: archiv | foto: archiv

Lavický na olympiádu. Místo si vybojoval s windsurfingem na Gardě

  • 2
Karel Lavický získal jako první český jachtař účastnické místo na olympijské hry v Tokiu. Na mistrovství světa ve windsurfingové třídě RS:X mu k tomu v Itálii stačila 46. pozice v konečném pořadí. Na jezeře Garda bylo ve hře osm míst určených pro země, které se dosud na hry v příštím roce nekvalifikovaly.

„První den jsem jezdil skvěle, jenže pak přišel protest od francouzského závodníka a v jedné jízdě jsem namísto skvělého 16. místa dostal diskvalifikaci. Druhý den jsem už tak dobře nejezdil, přesto jsem se ale dostal do zlaté skupiny (pro 65 závodníků). V ní se mi dařilo dojíždět přibližně v polovině pole a to na úspěšnou kvalifikaci stačilo,“ uvedl v tiskové zprávě Lavický.

„Byl to pro mě dobrý závod, myslím, že jsem jezdil na hranici svých možností, a jsem rád, že to vyšlo,“ dodal třiatřicetiletý jachtař, který se může těšit už na třetí olympijský start. Nechyběl v Londýně a Riu.

Titul získal Nizozemec Kiran Badloe, ženskou šampionkou se stala Číňanka Lu Jün-siou. Kateřina Švíková obsadila 88. místo a o šest pozic za ní skončila Jana Slívová. V boji o jedno z devíti míst na OH neuspěly.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž