Ilona Hlaváčková bude obhajovat senzační stříbro

Montreal - Dokázat, že si pořadatelství šampionátu zasloužili, chtějí organizátoři mistrovství světa v plaveckých sportech. Program v kanadském Montrealu začne v neděli závody v dálkovém plavání. Boje bazénových plavců odstartují o týden později. Hlavní hvězdou šampionátu bude americký fenomén Michael Phelps.

Mezinárodní federace FINA Montrealu pořadatelství nejprve v lednu odebrala a o měsíc později zase vrátila. Důvodem machinací byly finance, jichž se Kanaďanům zprvu nedostávalo. V pokladně chybělo osm milionů amerických dolarů z předpokládaných příjmů od sponzorů, očekávané výše nedosáhl ani zisk z prodeje vstupenek. Nedlouho poté byl nalezen mrtev šéf organizačního výboru Yvon DesRochers, který zřejmě spáchal sebevraždu.

O pořádání MS se přihlásily Atény, Moskva a Berlín. Starosta Montrealu Gerald Tremblay se však nechtěl s takovou ostudou smířit a nabídl federaci finanční záruky. Rada FINA na mimořádném zasedání v únoru záruky kanadské vlády a města přijala a své rozhodnutí vzala zpět. Potíže s prodejem vstupenek ale pokračují, Tremblay dokonce vyzval další zastupitele, aby k vytvoření důstojné atmosféry šampionátu sami napomohli nákupem lístků.

Hlavním tahákem soutěží v bazénovém plavání bude americký šestinásobný olympijský vítěz Phelps, který si z Atén přivezl navíc ještě další dvě bronzové medaile. Na minulém MS v Barceloně pětkrát překonal světový rekord a v Montrealu bude útočit na rekordních osm zlatých medailí.

Chybět bude jeho australský soupeř a jedenáctinásobný mistr světa Ian Thorpe, kterému šampionát nezapadá do plánů přípravy na OH v Pekingu. Nepoplave ani trojnásobný olympijský vítěz Pieter van den Hoogenband z Nizozemska, jehož zastavila operace kýly.

Mezi hvězdy šampionátu budou patřit také americký světový rekordman na znakařských tratích Aaron Peirsol, jeho krajanka Natalie Coughlinová, či Australané Grant Hackett a Michael Klim. Chybět nebudou ani silní Italové Filippo Magnini a Massimiliano Rosolino.

Český tým na mistrovství světa čítá šestnáct bazénových plavců, čtyři dálkové plavce a dvě akvabely. Obhajovat senzační stříbro z Barcelony 2003 budou na 50 metrů znak Ilona Hlaváčková a v závodu na 5 kilometrů dálková plavkyně Jana Pechanová.

Sportoviště se nacházejí nedaleko od sebe na ostrově St. Helen na řece St. Lawrence. Vedle hlavního bazénu s kapacitou 12.000 diváků jsou prostory pro vodní pólo a skoky do vody. Synchronizované plavkyně mají bazén od hlavního centra pět minut chůze.

Jen dálkoví plavci nebudou na ostrově. Poprvé v historii poplavou své disciplíny v nedalekém veslařském kanálu, takže diváci je budou moci sledovat po celou dobu závodu.

Pechanová je hlavní medailovou nadějí dálkových plavců
Medailové ambice mají čeští dálkoví plavci na mistrovství světa v Montrealu, jež startuje v neděli a potrvá dva týdny. Pokud nebude příliš studená voda, velkou šanci na úspěch má Jana Pechanová, která předloni v Barceloně získala v závodu na 5 km historicky první cenný kov z MS pro Českou republiku a další stříbro přidala o rok později na MS v Dubaji na 10 km. V týmu je také Yvetta Hlaváčová, Jakub Fichtl a Rostislav Vítek.

Právě teplota vody dělala Pechanové před odletem starosti. Při posledním závodu SP v Londýně se do cíle kvůli stejnému problémů doslova protrápila. "Potřebovala bych přes 20 stupňů," prohlásila v rozhovoru pro ČTK Pechanová, která před dvěma lety prohrála těsně s Italkou Violou Valliovou a loni s Němkou Brittou Kamrauovou. "Nejsem nervózní, že budu obhajovat, těším se. A nekladu si žádné cíle, protože to tak dělám vždycky," uvedla.

Její kouč Josef Nalezený upozornil na Pechanové tréninkové výpadky v zimě vinou nemoci. "Kdyby se jí povedlo zopakovat ty dva minulé výsledky, byli bychom moc spokojení. Ta studená voda by jí neseděla, toho se dost bojíme. Když bude voda teplá, je velká naděje. Takže kdyby to cinklo, to by byla paráda," použil Nalezený tradiční přirovnání k zisku medaile. "Z nemocí se už vyhrabala," ujistil.

Pechanovou v zimě vždy trápily chřipky, nechala si proto vyjmout krční mandle. Letos dokonce jednou zkolabovala, trápily ji i četné žaludeční potíže. "Nemoc, to je celé moje plavání," řekla s úsměvem. "Letos to ale nemělo moc velký vliv, poslední
fáze tréninku byla dobrá," uvedla čtyřiadvacetiletá plavkyně. Do Montrealu odjela v úterý, aby měla pár dnů na aklimatizaci. Poplave oba závody na 5 i 10 kilometrů.

Poslední zprávy z Montrealu hovoří o přijatelných teplotách a dobrých podmínkách. Teplota vody v kanále kolem okruhu pro formule 1 překračuje 25 stupňů Celsia. "Plave si mi skvěle," hlásila Pechanová. Kanál je prý plný chaluh, které sahají skoro až k hladině. "Je to nepříjemné, ale plavat se v tom dá," řekl Vítek pro internetové stránky dalkove.plavani.info.

Hlaváčovou čekají dva vrcholy. Po mistrovství světa, kde by se ráda prosadila při jediném startu na 25 km do první desítky, pojede na kanál La Manche, který chce zdolat v rekordním času. "Rozhodně budu bojovat s cílem získat své nejlepší umístění v kariéře," řekla dosud nejlépe pátá žena v individuálním závodu na MS, která figuruje na třetím místě v celkovém hodnocení SP. Mezi favoritky patří Kamrauová a Edith van Dijková z Nizozemska.

Fichtl loni na MS v Dubaji překvapil šestým místem na 25 km a byl společně s Hlaváčovou a Vítkem i členem bronzového týmu. V Montrealu poplave kromě nejdelšího závodu doplňkově také kratší tratě. Také Vítek je přihlášen do všech závodů. Na medaile by měli aspirovat Bulhara Stojčev, Francouz Gomez, Němec Lurt, Brit Bircher či Egypťan El Zanaty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž