Hruška čeká a má naději

P r a h a - Senzační zjev na Giro d'Italia, vítěz dvou časovek, bravurní vrchař na Vueltě, druhý v její královské etapě, hned vzápětí dopingový hříšník se zákazem vstupu do olympijského Sydney, potrestaný půlročním zákazem činnosti. Jan Hruška toho má za sebou dost. V těchto dnech se těší přívětivé náruči domova, ale i v Dlouhé Loučce šlape na trenažéru a touží po závodech. "Požádal jsem vedení UCI, abych byl omilostněn, už jsem nezávodil na olympiádě i na mistrovství světa. Mnohokrát jsem opakoval, že nic zakázaného jsem vědomě nevzal."

O snížení vašeho trestu musí nakonec rozhodnout prezidium českého cyklistického svazu. Prý máte naději.
Byl bych moc rád, čekat do 18. července si těžko dovedu představit. Nejradši bych jel už Paříž - Nice. Teď si budu vážit každého startu.

Podle vašeho vyjádření jste vzal nandrolon v tyčinkách, aniž jste o tom věděl. Změnil vás následný trest?
Přesypal jsem si hodnoty, jsem opatrný na lidi, opatrný na své vyjadřování. Nesportovec těžko pochopí, co se ve mně odehrálo, sportovec dobře, co jsem dostal za ránu. Zřejmě největší v životě.

Jak žijete ve Španělsku?
Po hotelích. Once má po Španělsku vytypováno deset hotelů, kterým dává přednost. Nyní kupuje byty poblíž Valencie, bude to určitě pro mě lepší.

Kontroluje někdo váš trénink?
Kontrola tréninku u profesionálů je vlastně neznámou věcí, ono se ale pak hned pozná, pokud by někdo slevil. Plány, co mám dělat, dostávám přesné a podrobné.

Do vaší stáje Once přišel i René Andrle, dost lidí to překvapilo. Zřejmě to byla i vaše zásluha.
Chtěl jsem mu pomoci, je to můj kamarád. Řekl jsem Španělům, že závodit umí, že za něho ručím. Tak dobře, řekli, vyzkoušíme si ho. Kdyby stál za houby, poškodím si i své jméno.

Prý má být vaším dvorním domestikem.
Nepřemýšlel jsem o tom, nejsem manažer, já ho nekoupil. Budu mít jen radost, když se osvědčí.

Svazový funkcionář Buchta řekl, že byste mohl být za dva roky lídrem ve vaší stáji. Souhlasíte s jeho názorem?
Once má čtyři pět lídrů, já jsem jedním z nich. Mohu si samozřejmě posílit pozici, zajet dobře jeden z velkých závodů, a ty jsou tři na světě, Giro, Tour a Vuelta. Mám své cíle, ty nejvyšší. Je co zlepšovat, za čím soustavně jít.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon