Horolezci stanuli v Himálaji na Broad Peaku

Praha - Radek Jaroš, Martin Minařík a Petr Mašek dosáhli v pátek prvního dílčího úspěchu při expedici v Himálaji. Celý trojlístek stanul na Broad Peaku (8047 m), který sousedí s druhou nejvyšší horou světa K2 (8611 m). Právě výstup na K2 je hlavním cílem českých horolezců.

Ti v pátek využili příznivých povětrnostních podmínek a vystoupali i na Broad Peak. Navázali tak na úspěch Josefa Rakoncaje, který horu zlezl v červnu 1986.

"Vlála tam česká vlajka a my se váleli ve větru a sněhu okolo ní," popsal na vlastních internetových stránkách bezprostřední pocity Jaroš.

Ten si do kolonky osobních úspěchů může připsat již třetí zdolanou osmitisícovku. Před pěti lety vylezl na nejvyšší horu světa Mt. Everest (8848 m) a minulý rok společně s Martinem Minaříkem jako první Češi vystoupili na Kančendžengu (8598 m).

Minařík zdolal také Manaslu (8163 m). Pro Maška znamená Broad Peak první zdolanou osmitisícovku. Čeští horolezci nyní mohou soustředit všechny své síly na K2 a jejich vrcholový útok může přijít každým dnem.

Na svahu hory mají vybudované všechny tři výškové tábory a čekají na příhodné klimatické podmínky. O atak vrcholu se Češi v posledních dnech pokoušeli již několikrát, ale pokaždé museli kvůli extrémně špatnému počasí ustoupit zpět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž