Nástup pardubických hokjistů proběhne v sobotu podle plánu. Před prvním finálovým zápasem pak hráči uctí památku polských obětí minutou ticha

Nástup pardubických hokjistů proběhne v sobotu podle plánu. Před prvním finálovým zápasem pak hráči uctí památku polských obětí minutou ticha | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Hokejové finále ani fotbalová liga se kvůli polské tragédii neposunou

  • 39
Víkendový sportovní program se v souvislosti s leteckým neštěstím u Smolenska nezmění. K uctění památek polských obětí vyhlásila česká vláda na sobotu a neděli den smutku, pořadatele sportovních akcí jen vyzvala, aby vhodným způsobem, například minutou ticha, připomenuli památku obětí tragédie.

Podle původního plánu tak může začít finále hokejové extraligy, v sobotu se bude hrát i mezistátní zápas se Slovenskem v Prostějově a stejně tak zůsávají termíny fotbalové ligy.

Hokejoví šéfové rozhodnutí vlády vítají. "Od začátku jsme to brali tak, že pokud by usnesení vlády dospělo k názoru, že hrát nemáme, museli bychom najít náhradní termíny," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc. "S ohledem na televizní program i rozpis v jednotlivých v halách je ovšem stávající řešení pro nás mnohem vhodnější."

První dva finálové zápasy mezi Pardubicemi a Vítkovicemi se tak odehrají na východě Čech v původních termínech: v sobotu a v neděli deset minut po šesté večer (program a výsledky play-off ZDE).

Před začátkem uctí aktéři i fanoušci památku obětí polské tragédie minutou ticha a pořadatelé vynechají českou státní hymnu. "Přestože se jedná o finále, při němž to bývá obvyklé, hymna se tentokrát hrát nebude," upozornil Šulc.

Smutek neovlivní ani program fotbalové ligy a jiných sportovních soutěží. V sobotu se tak odehrají podle plánu tři zápasy, v neděli pak další čtyři. Fotbalisté památku obětí minutou ticha uctili už o uplynulém víkendu.

"Samozřejmě, že to uděláme znovu. Jsem rád, že se fotbal k tomu postavil důstojně," řekl svazový mluvčí Petr Svěcený.

Sobotní zápasy druhé fotbalové ligy začnou místo v 10.15 o čtvrt hodiny dříve, aby skončily před polednem a nezasáhly do oficiální minuty ticha, která v zemi začne ve 12.00. "Všem klubům doporučujeme, aby před každým víkendovým utkáním ve všech soutěžích, tedy i mládežnických, byla minutou ticha uctěna památka obětí tragédie," dodal Svěcený.

Podle dlouhodobého rozpisu se uskuteční v sobotu a v neděli i dostihové závody v Lysé nad Labem a v Praze Chuchli. Vzhledem k tomu, že v den smutku by měly být zakázané sázky, které k dostihům neodmyslitelně patří, uvažovali pořadatelé, že sobotní závod v Lysé přesunou na pátek. Nakonec to ale neudělají.

"Rozhodli jsme se pro menší zlo. Nedělní závod v Chuchli navíc stejně nebylo kam přesunout," řekl prezident Jockey Clubu Václav Luka.

Zákaz oficiálních sázek podle něj nahraje černým bookmakerům. Vedení dostihového sportu se bude možná snažit požádat o povolení oficiálních sázek, jasno však bude až v příštích dnech.

Beze změn se uskuteční i 44. kolo nejvyšší soutěže basketbalistů. Také v halách se před úvodním rozskokem bude držet minuta ticha. "Zatím to je ústní dohoda, ale předpokládám, že schválení napříč kluby bude pouhou formalitou," řekl šéf Asociace ligových klubů Zdeněk Bříza.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž