Hlaváčková: Plavání si chci jen užívat

Praha - Šest titulů mistryně Evropy nemusí být vše. Nejlepší česká plavkyně Ilona Hlaváčková prodloužila o rok kariéru. "Zjistila jsem, jak mi plavání chybí. Spousta lidí, na kterých mi záleží, mě přesvědčovala, abych pokračovala," řekla sedmadvacetiletá znakařka Bohemians. Spor s funkcionáři svazu kvůli nové reprezentační smlouvě ustal.

"Slíbili mi, že mi vyjdou vstříc. Můžu se rozhodovat, jakých závodů se zúčastním," uvedla sympatická plavkyně Ilona Hlaváčková.

Takže jste si vyjasnili vztahy se šéfem plavců Vladimírem Srbem, který tvrdil, že jste alibistka, protože jste byla rozhodnutá skončit, ještě než jste si přečetla smlouvu?
Snad jsem ho přesvědčila, že to nebyla pravda. Nikdy jsme na sebe nekřičeli, máme vyloženě pracovní vztah. Víc nechci říkat.

Neshody s funkcionáři jste měla už dřív. Mistrovství Evropy 2002 jste vynechala, letos jste nenastoupila do finále stovky. A pokaždé jste slyšela výčitky. Věříte jim?
Věřím. Plavci se ženou za výsledky, funkcionáři za penězi. Jim šlo o finanční zázemí, viděli ušlý zisk z dotací, já jsem šetřila síly na finále padesátky a nějak jsme se názorově nesešli. To je vše.

Co se teď změnilo?
Řekla jsem, že chci mít z plavání už jenom radost. Zůstává pro mě koníčkem.

Dokážete to? Je hezké vítězit, ne?
Chci vítězit. Budu plavat jen padesátku, příprava na ni je jednodušší. Nechci už poslouchat, že stovku neumím. Nechci nikomu dokazovat, že to tak není. A navíc mám prioritu: dokončit školu.

A pak?
Chci zůstat u plavání, ale trenéřina mě neláká. Nerada někoho trápím. A pořád laškuju se psaním. Jsem ve spojení s deníkem Sport.

Mohli by vás třeba vyslat na říjnové mistrovství světa jako novinářku, když je vynecháváte.
To by se mi líbilo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž