Hilgertovou otázky na Atény netěší

Praha - Úspěšnou sezonu má za sebou dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová. Pětatřicetiletá kajakářka pražské Dukly se vracela z červencového MS v Augsburgu se dvěma zlatými medailemi, ve Světovém poháru skončila druhá. Jistotu, že se v létě postaví na start olympijského závodu, ale nemá.

"Otázky na Atény jsou pro mě v současnosti ty nejméně příjemné," přiznává. "Jednak se tam teprve musím nominovat z domácího kvalifikačního závodu a navíc to se stavbou olympijského kanálu vypadá všelijak," vysvětluje čerstvá vítězka anket o Armádního sportovce roku i Kanoistu roku.

"V únoru tam už měly být testovací závody, pořadatele je ale kvůli skluzu stavby museli odvolat. Snad by se tam prý v té době mohlo pár dní alespoň trénovat."

Olympijské kvalifikační závody proběhnou v Troji a na Trnávce už v dubnu, v době, kdy počasí nebývá nejstálejší...

"To může být problém. I proto neletíme na dlouhodobé soustředění do Austrálie, kde by byl trénink ideální. A to i vzhledem k charakteru aténského kanálu, který má být podobný tomu v Sydney. Jenže si netroufám rozhodit biorytmy a riskovat problémy s aklimatizací," říká Hilgertová.

Do Vánoc bude naplno trénovat v Praze. "Každý den jsem na vodě, k tomu kombinuju jako doplněk posilovnu, plavání, běh a aerobik."

Po Novém roce zamíří Štěpánka Hilgertová s oběma Luboši, manželem a synem, za teplem do Jihoafrické republiky. Příprava však proběhne na jiném místě než před rokem.

"Tuhle lokalitu pro nás vybral jeden jihoafrický slalomář. Luboš se tam letěl na pár dní podívat a vrátil se s tím, že to stojí za to. Navíc tam byli nedávno Slováci, kteří si to také pochvalovali. Důležité je, že v Africe není žádný časový posun."

Někteří čeští sportovci předem deklarují, že olympijský rok pro ně bude zároveň posledním v aktivní kariéře. Štěpánka Hilgertová kategorická rozhodnutí odmítá. "Až přijde čas a budu si jistá, skončím. A nebude záležet na výsledku z Atén, ale výhradně na mých pocitech."

Zrodil se štvanický kanál

Před nedávnem otevřela Dukla Praha tréninkový kanál na Štvanici, na jehož zrodu se Štěpánka Hilgertová spolu se svým manželem Lubošem podílela klíčovou měrou.

"Kanál v Troji v současnosti nefunguje a navíc i za plného provozu je tam málo místa. O to důležitější je, že se nám podařilo tuhle stavbu dotáhnout do úspěšného konce," pochvaluje si Štěpánka Hilgertová.

"Zatím je to tak trochu provizorní, ale já věřím, že se trať i zázemí bude časem zlepšovat. Podařilo se nám vše zrealizovat za čtyři týdny, během odstávky Vltavy. Montovali jsme to osm dní před tím, než pouštěli vodu a báli jsme se, zda stavba vydrží. Povedlo se, je to takový malý zázrak."

Myšlenka na vznik štvanického kanálu přitom nebyla nová. "Před více než dvaceti lety to napadlo naše bývalé mistry světa Milana Svobodu a Míťu Skolila, kteří to už začali budovat. Jenže po revoluci už na na to nikdo nedal ani korunu a vybetonované korytu leželo ladem."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž