Jiří Orság bude v Havířově chybět

Jiří Orság bude v Havířově chybět | foto: Profimedia.cz

Havířovský souboj v nadhozu ukáže, kdo je nejlepší vzpěrač

  • 0
Nejlepší český vzpěrač Jiří Orság bude chybět, má zraněné zápěstí, ale i tak tradiční TOP 12 slibuje pořádně kvalitní výkony. Závod vzpěračů bez rozdílu vah se koná v sobotu v Havířově od 15.30 hodin.

Zajímavá zahraniční konkurence čeká na přední české vzpěrače v sobotním závodě. K největším favoritům patří obhájce loňského prvenství Ukrajinec Oleksandr Korovka, Polák Robert Dolega a Francouz Vencelas Dabaya.

"Velké šance na celkové prvenství má i náš Tomáš Matykiewicz," upozornil havířovský trenér Pavel Khek.

Kromě Matykiewcze budou Baník Havířov reprezentovat Petr Hejda, Jan Gospoš a Patrik Krywult, který se letos pod činku vrátil po trestu za doping.

Z českých vzpěračů se představí i Jakub Jureček z Bohumína a Libor Wälzer z Olympu Praha.

Vzpěrači se utkají pouze v nadhozu, a to bez rozdílu vah, přičemž jejich výkony rozhodčí porovnají podle Sinclairových tabulek. Podle nich každý závodník na základě své váhy a výkonu dostane body.

Fanoušky by měl do havířovské haly vzpírání u zimního stadionu přilákat Francouz Vencelas Dabaya, který je původem z Kamerunu. A hlavně je mistrem světa z roku 2006 a Evropy z roku 2007. Na olympiádě v Pekingu 2008 skončil druhý.

"Nejvyšší úroveň z dosavadních 22 ročníků měl ten loňský, ale ten letošní by se mu mohl vyrovnat," upozornil ředitel soutěže Karel Šrámek. Někdejší český reprezentant Miloš Kopecký s ním souhlasí. "Je to prestižní soutěž na závěr sezony," řekl Kopecký, který TOP 12 vyhrál dvakrát. "A je to i výborná propagace vzpírání."

TOP 12 se letos podruhé koná také jako Memoriál Milana Romana, který býval dlouholetým funkcionářem havířovského klubu.

Na vítěze čeká prémie 12 000 korun. Vstupné je symbolické 20 korun. "A je zároveň lístkem do bohaté tomboly," podotkl Karel Šrámek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž