Ragbista Lee Byrne z Walesu (vlevo) pokládá pětku, marně se ho snaží zastavit John Barclay ze Skotska.

Ragbista Lee Byrne z Walesu (vlevo) pokládá pětku, marně se ho snaží zastavit John Barclay ze Skotska. | foto: Tim HalesAP

Francie vykročila k triumfu, Skotové přišli o body i vážně zraněného hráče

  • 0
Ragbisté Francie udělali nejspíš rozhodující krok k vítězství v Poháru šesti národů. Ve 2. kole prestižního turnaje porazili favority a obhájce trofeje z Irska přesvědčivě 33:10. V dalším utkání Wales zdolal Skotsko 31:24, když deset bodů zaznamenal v závěrečné minutě a následném nastavení.

Francouzi vykročili k pátému triumfu za posledních deset let, byť je čekají ještě tři utkání. To nejtěžší za dva týdny ve Walesu, poté hrají už jen doma s Itálií a Anglií. A pokud zopakují výkon jako proti Irům, neměla by jim trofej uniknout.

Přitom Irové nezačali v Paříži špatně, během úvodních deseti minut se dvakrát dostali k brankovišti, ale k bodům jim vždycky kousek chyběl. Jenže když pak při domácím protiútoku hostující Healy stáhl Paru bez míče a dostal žlutou kartu, Francouzi hru ovládli.

Do poločasu si vypracovali čtrnáctibodový náskok, který po přestávce ještě zvýšili. Irům nešlo nic, udělali spoustu technických chyb, kvůli kterým nedotáhli několik slibných šancí.

Zatímco souboj Francie s Irskem byl takřka záležitostí jednoho týmu, duel v Cardiffu mezi Walesem a Skotskem nabídl neskutečnou zápletku.

Hosté téměř celý zápas vedli, ještě pět minut před koncem měli desetibodový náskok, ale nakonec o sedm bodů prohráli. Rozhodla klukovina Lawsona, který se v závěru ohnal po soupeři a po žluté kartě musel na deset minut ven. Hosté tlak neustáli, inkasovali a když v poslední minutě dostal Godman za faul také žlutou kartu, Stephen Jones z trestného kopu vyrovnal na 24:24.

Ragbisté Walesu a Skotska při autovém vhazování.Ragbisté Francie a Irska se přetlačují

Po skotském výkopu získali míč domácí a už ho soupeři, který dohrával bez dvou vyloučených, nepůjčili. Do brankoviště pak ve třetí minutě nastavení skočil nejlepší ragbista světa za rok 2008 Shane Williams.

Skotové přišli nejen o vítězství, ale také ztratili útočník Thoma Evanse, který si při srážce poranil krk. "Jeho zranění je velmi vážné. Hned podstoupil operaci, rukama i nohama hýbe a doufejme, že se brzy uzdraví," řekl skotský lékař James Robson.

Vážně zraněný skotský ragbista Thom Evans je odnášen na nosítkách.

V neděli v Římě ve vyrovnaném a napínavém duelu domácí Itálie těsně podlehla Anglii 12:17. Za hosty dal dvanáct bodů Wilkinson, ale také tři kopy neproměnil. I proti italské šance žily až do konce. 

Po dvou kolech jsou bez ztráty bodu Francii s Anglií.

Francie - Irsko 33:10 (17:3)
Body:
Servat 5, Jauzion 5, Poitrenaud 5, Para 15. Michalak 3 - Wallace 5, O'Gara 5. Diváků: 81 000.

Wales -  Skotsko 31:24
Body:
Lee Byrne 5, Halfpenny 5, Shane Williams 5, Stephen Jones 16 - Barclay 5, Max Evans 5, Paterson 2, Parks 12. Diváků: 75 000.

Itálie - Anglie 12:17
Body:
Mirco Bergamasco 12 - Wilkinson 12, Tait 5. Diváků: 35 000.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž