Felix Savon bude boxovat v Ústí

Ú s t í n a d L a b e m - Osmnáct medailistů z olympijských her, mistrovství světa a mistrovství Evropy se od pátku 3. března do neděle 5. března představí při 31. ročníku Velké ceny města Ústí nad Labem v boxu. Ve dvanácti váhových kategoriích bude startovat 80 boxerů ze 13 zemí. Pořadatelům se na poslední chvíli odhlásily výpravy Filipín a Litvy, naopak se přihlásila Itálie. Vedle výpravy Kuby, v čele s největší hvězdou současného světového amatérského boxu Felixem Savonem a úřadujícími mistry světa Mariem Kindelanem a Juanem Fernandezem přijeli v nejsilnějším složení také reprezentace Ruska a Rumunska.

Rusové mají ve svém středu olympijského vítěze z roku 1996 Olega Sajtova (do 67 kg), dále mistra světa v supertěžké váze z roku 1997 Alexeje Lezina a úřadujícího mistra Evropy v polotěžké váze Andreje Lebziaka. Ve výpravě Rumunska je mistr světa z roku
1999 Grinu Olteanu (do 54 kg) a medailisté ze stejného šampionátu George Lunge a Lician Bute.

Medailí ze světového šampionátu se mohou také pochlubit  lovák Rudolf Dydi a Falk Huste z Německa. V nižších vahách mají být překvapením výkony boxerů Thajska a Indie. Zejména ve vahách do 67 kg, 91 a nad 91 kg by se měly v ústeckém ringu odehrávat zápasy na úrovni finále vrcholných světových soutěží.

Česká reprezentace se bude muset na severu Čech obejít bez řady předních boxerů v čele s Lukášem Konečným, neboť absolvují v příštím týdnu v německém Halle kvalifikační turnaj na olympijské hry v Sydney a mistrovství Evropy 2001. "Nemá smysl, aby do Halle nominovaní boxeři při Velké ceně Ústí v mimořádně silné konkurenci riskovali zranění. Naším prvořadým úkolem je vybojovat olympijskou účast," zdůraznil reprezentační trenér Svatopluk

Žáček, který je současně ředitelem ústeckého turnaje. Český box bude o nastávajícím víkendu v ústeckém ringu reprezentovat čtrnáct borců. Vedle zkušeného Šachbazjana (do 60 kg) budou startovat například talentovaný Deszkasz (do 67 kg), Svačina (do 71), Adámek (do 75) a v těžké váze Bártek.

Program Velké ceny bude v pátek 3. března zahájen v 16:00 vyřazovacími boji. Semifinálové zápasy budou na pořadu v sobotu ve dvou blocích od 10:00 a 17:00. Finálový program začne v neděli v 10:00 za asistence televizních kamer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž