Expedice Grónsko dosáhla prvního cíle

Ve čtvrtek večer dosáhla čeká expedice v Grónsku, kterou tvoří členové oodílu extrémních sportů při Strojní fakultě ČVUT, svého prvního dílčího cíle – vystoupala na náhorní plató centrálního ledovce. Cesta zabrala osm dnů a expedice při ní překonávala výškové převýšení 1 500 m. Oproti původnímu plánu bylo této mety dosaženo s třídenním zpožděním.

Zpoždění bylo způsobeno především pozdním dodáním zavazadel, přičemž jedna část nedorazila vůbec a expedice si tak musela znovu pořizovat např. tulení pásy na lyže, bez nichž by se nedala chůze v obtížných úsecích realizovat.

Ve srovnání s očekáváním panuje v Grónsku teplejší počasí (přes den se teplota pohybuje kolem nuly), které především v odpoledních hodinách znesnadňuje chůzi (měkký sníh). Tuto nepříjemnost řešila expedice posunem chůze do dřívějších ranních hodin.

Přesto v první dny na místo plánovaných 20 km denně zvládla skupina polárníků ujít pouze 10 – 15 km. V poslední dnech se však již dostala na požadovanou denní normu. V prvních fázích měla expedice rovněž problémy s praskáním kloubu na saních, který musela několikrát opravovat. Podle posledních zpráv se však i tento problém způsobujícíc zdržení podařilo odstranit.

Expedice do Grónska je jednou z etap příprav na pokus o dobytí Jižního pólu, o který se čeští polárníci pokusí na podzim příštího roku.

Zajímavosti z výpravy
Při plavbě z Kulusuku k centrálnímu ledovci pozorovala expedice ze vzdálenosti 100 m velrybu, na centrálním ledovci zatím viděla pouze polární lišky. Z domorodými obyvateli se potkali pouze po přistání. Z jiných expedic se setkali s Francouzi, kteří právě odlétali domů.

Vybavení a jídelníček
Každý má své saně o hmotnosti cca 130 km, přičemž nejvíce váží jídlo. Denní strava se skládá z chleba, másla a džemu (snídaně), salámu a špeku (oběd) a těstovin (večeře). Vše se prokládá čokoládámi a výživnými tyčinkami.

Průběh dne
V 4,00 hod budíček, do 6,00 hod snídaně a balení věci na saně. Denně se střídají cca 1,5 hod úseky chůze s 20 -30min. přestávkami, přičemž trvá max. do 16,00 hod.

Další postup
V další fázi je čeká cesta k nejvyšší hoře Grónska, Mont Forel (3391 m.n.m.), která se nachází v pohoří Schweizerland.  Tento úsek je dlouhý 300 km a expedice předpokládá, že se k vrcholu dostane mezi 20. a 24. srpnem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Máslo