Karolína Erbanová

Karolína Erbanová | foto: AP

Erbanová v Hamaru září, ovládla pětistovku a průběžně je šestá

  • 2
Pohádkový den má za sebou na mistrovství Evropy ve víceboji rychlobruslařka Karolína Erbanová. parťačka slavnější Martiny Sáblíkové senzačně ovládla pětisetmetrovou trať, na trojce byla sedmnáctá a v průběžném pořadí po polovině šampionátu figuruje na šestém místě.

"Jsem maximálně spokojená. Dvě tratě jsou za mnou a i trojka, která mi většinou nejde, tak se povedla. Dnes se mi jelo dobře," pochvalovala si Erbanová v rozhovoru s novináři po skončení prvního dne.

Co očekává od celého ME, ale neprozradila. "Pořád se mě ptáte, ale já vám stejně nic neřeknu. Koukám jen na závod, který mě čeká, a nevím, jaký čas bych chtěla jet. Dopředu nic neřeknu. Zeptejte se trenéra," podotkla s úsměvem.

Triumf Erbanové na úvodní pětistovce byl hodně nečekaný, i když trenér Petr Novák avizoval, že bude bojovat o stupně vítězů. "Je to něco fantastického. V něco podobného jsem vůbec nedoufala," řekla k tomu sama závodnice, která poprvé v kariéře vystoupila na velké akci na stupně vítězů.

Mezinárodní federace sice bude po dnešku evidovat Erbanovou jako evropskou šampionku, medaili ale nedostala, jen květiny. "Nevím, co s ní udělám, možná je věnuju trenérovi jako dík. Je to první kytka, kterou jsem získala," uvedla Erbanová, která v závěru pětistovky ani moc nesledovala, jak jedou soupeřky.

"Napjatá jsem byla. Přiznám se ale, že jsem ani nesledovala, jestli budu na bedně, byla jsem nadšená z času," podotkla.

Erbanová se vyrovnala i s tím, že mezi pětistovkou a trojkou měla jen asi hodinovou pauzu. Na první trať šla v desáté dvojici, na druhou ve třetí. "Člověk si jen zkontroluje brusle, objede jedno kolo a už skoro jde na další závod. Jen ti, kteří jedou po úpravě ledu, to mají lepší. Zas až takový problém to ale není," řekla Erbanová.

V neděli ji podle všeho poprvé v kariéře čeká start na trati 5000 metrů. Do závěrečné disciplíny se kvalifikuje jen nejlepší dvanáctka. "Na to snad ani nemyslím, i když trenér mi to říkal hned, jak jsem dojela trojku," uvedla.

"Hned jsem řekla: Cože? Já nechci," smála se bývalá hokejistka, která se rychlobruslení věnuje čtyři roky. Sedmnáctiletá juniorka se zatím specializuje spíše na kratší trati. Pětku proto nejela ani v tréninku. "Trojku jsem zvládla, tak to snad nebude tak strašné. I když představa, že pojedu o pět kol více, trošku bolí. Zase se to ale rozjíždí trochu pomaleji. Tedy v mém případě," řekla Erbanová.

Strach ale nemá. Hlavně proto, že přesně neví, co ji čeká.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž