Momentka z finále baseballové extraligy 2009 mezi celky Draci Brno - Ostrava.

Momentka z finále baseballové extraligy 2009 mezi celky Draci Brno - Ostrava. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Draci hostí evropskou baseballovou elitu. Bojí se deště, soupeřů ne

  • 0
Celkem šesti soupeřům budou ode dneška v domácí skupině Evropského poháru čelit baseballisté AVG Draci Brno. Pět se jich sjelo z různých koutů Evropy, ten nejzákeřnější už však v Brně číhá několik týdnů v temných mracích. Ano, déšť. "Možná se z něj zblázníme," obává se trenér Draků Arnošt Nesňal.

Zatímco fotbal či ragby se klidně hrají i pod proudy vody, pro baseball déšť znamená stop. "Turnaj má přitom nabitý program, denně jsou v plánu tři zápasy, naše duely má vysílat televize. V rozpisu nadělá každý déšť problémy," popisuje Nesňal. Organizátoři jsou tak připraveni operativně přesunout některé zápasy na hřiště brněnské Techniky či do Blanska.

Všichni ovšem doufají, že déšť nebude hlavním tématem příštích dnů. Tím by měla být oslava baseballu. "Turnaj by měl nabídnout nejlepší možnou podívanou," sděluje Nesňal.

Tak kvalitní klubové celky totiž dosud v Brně nikdy nehrály. Šest týmů (jejich přehled naleznete v boxu uvnitř tohoto článku) se v jedné ze dvou základních skupin Evropského poháru utká o dvě místa v závěrečném turnaji Final Four v Barceloně.

A Draci, které zdobí dva evropské bronzy z let 1998 a 2004, by se do Španělska rádi podívali. "Máme na to, náš tým je o úroveň výš než loni," je přesvědčen Nesňal. "Loni jsme měli v extralize podobnou bilanci, ale mnohem víc výkonnostních propadů. Letos jsme od začátku sezony odehráli vyloženě špatně jen dvě nebo tři směny. Je ale pravda, že česká liga může být zkreslující, pořádná prověrka nás čeká až teď."

Draci jako jediní z brněnské šestice ještě letos neprohráli, italská a nizozemská liga jsou však mnohem kvalitnější než česká. "Renomé těchto zemí staví jejich týmy do pozice favorita, ale v minulosti jsme s nimi byli schopni hrát vyrovnané zápasy a můžeme je zaskočit," podotýká brněnský kouč.

"Francouzská a německá liga jsou srovnatelné s naší, takže s jejich zástupci bychom si měli poradit." Největší záhada čeká Draky hned na úvod. Dnes od 18 hodin se postaví týmu Sant Boi, který ve španělské lize udivuje bilancí s jedinou prohrou.

"Sami jsme na ně zvědaví," sděluje Nesňal, jehož tým se musí vypořádat s porcí pěti zápasů v pěti dnech. "Kvůli tomu jsme schválně upravili rozpis extraligy, abychom měli těžší program než ostatní," přibližuje trenér.

Patnáctinásobné mistry opět posílí americký nadhazovač se zkušenostmi z mytické MLB Patrick Ahearne, oporami by měli být i hrající americký asistent trenéra Greg McCarthy a australské eso Wayne Ough. Z brněnského Expressu přišla na hostování trojice včetně elitního nadhazovače Leoše Kubáta.

Bude to stačit na evropskou konkurenci?

evropský pohár v brně

Účastníky jsou domácí AVG Draci Brno, Konica Minolta Pioniers (Nizozemsko), Fortitudo Bologna (Itálie), C. B. Sant Boi (Španělsko), Heidenheim Heideköpfe (Německo) a Rouen Huskies (Francie).

Hraje se v AVG Aréně v Komárově, denní vstupné stojí 50 korun.

Program Draků
Středa v 18 Sant Boi – Draci

Čtvrtek v 18 Draci – Heidenheim

Pátek v 15.30 Bologna – Draci

Sobota v 13 Pioniers – Draci

Neděle v 18 Draci – Rouen

Všechny zápasy Draků vysílá přímým přenosem ČT4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž