Dostihová sezona v Pardubicích končí

Pardubice - Cena Registany, závěrečná steeplechase cross country sezony pojmenovaná po vítězce letošní Velké pardubické. To je vrchol posledního překážkového mítinku na dostihovém závodišti v Pardubicích. Na startu dostihu dlouhého 4500 metrů a dotovaného částkou 55 tisíc korun se objeví tucet koní.

Favority jsou především dva neúspěšní účastníci letošní Velké pardubické Kedon a Rent.
Osmiletý bělouš Kedon, svěřenec trenéra Josefa Váni, skončil při loňské Velké třetí. Letos však doplatil na kolizi se Sordem a dostih nedokončil. V této sezoně má na svém kontě dvě druhá místa.

Při květnové Velké ceně města Pardubice prohrál v dramatickém finiši s Fahrenheitem, v červencové Velké mostecké doběhl za Juniuszem. V sedle Kedona se opět objeví Radek Havelka.

Dvanáctiletý hnědák Rent, kterého povede žokej Marek Stromský, byl před třemi lety pátý ve Velké pardubické. V letošní sezoně však svěřenec trenéra Antonína Ministra startoval pouze dvakrát. Skončil druhý v zářijové kvalifikaci, ale Velkou nedokončil po kolizi na Taxisu.

Účastníkem letošní Velké pardubické byl i Salamini. V průběhu dostihu byl zadržen a ani dnes nepatří mezi aspiranty na přední příčky. O ně by měli spíše bojovat Kurzon (Regnard), jenž letos všech šest svých startů dokončil, z toho pětkrát na dotovaném umístění. Před dvěma týdny skončil čtvrtý v Ceně Miros na 4500 metrů.

Stejnou bilanci, pět dotovaných umístění při šesti startech, má letos i Herrison (ž. Myška) z Dostihového centra Zámrsk. Svěřenec trenérky Lenky Horákové však dokázal v květnu vyhrát v Lysé nad Labem a třikrát doběhl druhý v Kolesách. I on startoval v Ceně Miros a skončil třetí.

Řada kvalitních překážkářů se objeví i v šesti rámcových dostizích. Zajímavý bude start Hastavena v Ceně CNS. V minulých letech běhal klasické steeplechase a vloni skončil druhý ve Zlatém poháru Paramo za Almanzorem.

Letos startoval pouze jednou a svou premiéru v cross country proměnil v Pardubicích ve vítězství. Tentokrát by měl být jeho největším soupeřem nadějný Kirk, jenž letos na pardubickém závodišti také jednou vyhrál.

V Handicapu Rubicon bude o své už čtvrté letošní vítězství bojovat Vodanka, klasická steeplechase Handicap Gallery service by zase měla nabídnout zajímavý souboj mezi Labradorem, Belfastem a Panterrem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž