Doktor vyhrál a má své účty vyrovnané

P o z n a ň, P r a h a -
Kanoista Martin Doktor se po krátké přestávce na významném šampionátu opět díval na svět z nejvyššího stupínku. Při mistrovství Evropy v polské Poznani se povznesl nad šest proher z minulé sezony a dvakrát předjel Maxima Opaleva z Ruska, loni neporaženého na mistrovství světa i Evropy. Doktor vyhrál závod na kilometr a na dvousetmetrové trati skončil třetí. Opalev má také dvě medaile, zlatou ze závodu na 500 metrů a bronzovou z kilometru. "Hlavní je, že jsem vyhrál ten titul. To mě těší," řekl Doktor.

Dva měsíce před olympiádou se zdá, že Opalev není v takové formě jako před rokem. Dává vám to naději?

Já to takhle neberu. Olympiáda, to budou úplně nové závody. Mistrovství Evropy je důležité, ale nerozhoduje. Fakt je, že Opalev nebyl tak suverénní jako loni. Možná je horší, nebo se zlepšili ostatní. Možná mu nevyšel jenom tenhle závod.

V závodě na kilometr, který jste vyhrál, Opalev v závěru vysíleně bojoval aspoň o bronz. Udělal nějakou chybu?

Jel špatně takticky. Ve větru to přepálil a nevydržel. Zkoušel jsem jet s ním a docela se to dařilo. Ale bylo jasné, že tímhle tempem se kilometr jet nedá. Zpomalil jsem a přemýšlel jsem, jak to udělat jinak. Odpočinul jsem si a ostatní mě dorazili. Pak jsem za to vzal. Opalev byl hotový. Bylo vidět, že zpomalil. Spíš jsem se bál Němce Dittmera.

Na poloviční trati jste dojel čtvrtý, v čem byl problém?

Pětistovka nestála za nic. Necítil jsem se nejlíp, nebylo to úplně ono. Neměl jsem štěstí na vítr. Foukalo zprava zezadu, což nemám rád, a byly vlny. Škoda že jsem přišel o bronz. Bulhar Buchalov mě předjel o kousíček. Neviděl jsem ho. Byl schovaný za Dittmerem a Opalevem.

(Viz Kanoisté se vracejí... str. III)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Martin Doktor