Deversová už poběží o zlato

B r u s e l - Další pokus dostat se na olympijské hry v Sydney podstoupí výškař Tomáš Janků v pátek při předposledním mítinku atletické Zlaté ligy v Bruselu. Janků, kterého v Bruselu doplní trojice olympioniků Jiří Mužík (400 m překážek), Miroslav Menc (koule) a Ludmila Formanová (800 m), musí po neuznaném výkonu z Bíliny překonat laťku ve výšce 230 centimetrů. Nejblíž podílu na padesátikilogramech zlata, které si rozdělí vítězové pěti ze sedmi závodů Golden League, má americká překážkářka Gail Deversová, která už může právě v Bruselu zvítězit už popáté.

Zbývající atleti Američan Maurice Greene (100 m), Maročan Hicham El Guerrouj (1500 m), Alžířan Ali Saidi-Sief (3000/5000 m), Norka Trine Hattestadová (oštěp) a Ruska Taťjana Kotovová (dálka), musí zvítězit jak v Bruselu, tak příští pátek v Berlíně, kde seriál vyvrcholí.

Po svalovém zranění v Bruselu chystá návrat světový rekordman v bězích na 200 a 400 metrů Michael Johnson. Po nešťastném finále na dvoustovce při americké kvalifikaci, které nedokončil stejně jako jeho největší konkurent Maurice Greene, absolvoval Johnson týdenní rehabilitaci, než začal opatrně cvičit. Nyní je dva týdny v plném tréninku. "Mým hlavním cílem je zůstat zdravý a schopný závodit. Chci dosáhnout času, který mi dodá sebedůvěru pro olympijský závod," říká opatrně Johnson před startem v Bruselu.

Že se může soustředit v přípravě na Sydney výhradně na čtvrtku, považuje Johnson za výhodu. "Nemusím se tolik starat o to, abych byl fyzicky připraven na start na obou tratích jako před čtyřmi lety,", uvedl Johnson. "I po psychické stránce zažiji mnohem méně stresu," pochvaluje si Američan.

Ke dvěma startům je v Bruselu přihlášena Marion Jonesová, jež na stovce a v dálce absolvuje další test před svým avizovaným útokem na pět zlatých olympijských medailí.

Ze čtvrtky se naopak odhlásila francouzská olympijská vítězka na 200 a 400 metrů Marie José Pérecová, takže sešlo z očekávaného souboje s australskou mistryní světa Cathy Freemanovou. Vytáhlá Francouzka, jež se vrátila k atletice po dlouhodobých zdravotních potížích, se nedohodla s organizátory na podmínkách a zároveň se nechala slyšet, že už nebude do olympijských her závodit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž