Další odborník tvrdí: Laťka byla níž

P r a h a - Tomáš Janků na mítinku v Bílině nepřekonal laťku v hodnotě olympijského limtu 230 centimetrů, k tomuto zjištění došel i nejmenovaný odborník z Českého vysokého učení technického, kterého o posouzení skoku požádal předseda disciplinární komise atletického svazu Miroslav Ševčík. Odborník měl k dispozici všechny dostupné materiály od videozáznamu, přes televizní snímky v digitální podobě až po přesně změřené údaje a fotografie pořízené při úterním jednání komise přímo v Bílině. Dospěl přitom k podobnému závěru jako odborná firma CASRI při zkoumání televizního záznamu ze závodu, že laťka byla ve výšce 220 až 221 cm.

Později vznesené argumenty rozhodčího i výškaře, podle nichž mohly výšku laťky zkreslit pěticentimetrové nástavce na vrcholech stojanů, které po závodě údajně zmizely, Ševčík odmítl.

"I kdyby tam byly, laťka by byla maximálně ve výšce 225,2 centimetru. Při šetření jsme ale neobjevili ani jedinou indicii, že se nástavce skutečně používají," řekl Ševčík. "Osobně si myslím, že máme dostatek materiálů, abychom mohli říct, že závod nebyl s největší pravděpodobností regulérní," dodal Ševčík, který čeká už jen na oficiální písemné stanovisko odborníka z ČVUT.

Kauza by mohla být uzavřena v příštím týdnu. Disciplinární komise, jež v úterý zahájila řízení s hlavním rozhodčím a vrchníkem bílinského závodu Marcelem Babilonským, se sejde znovu ve středu. Na jednání bude pozván také Babilonský, který bude seznámen s výsledky řízení a stanoviskem disciplinární komise. Hrozí mu dočasný zákaz výkonu rozhodcovských funkcí. "Je to absurdní, protože rozhodčích je málo, ale zřejmě budeme muset pana Babilonského za pochybení potrestat zákazem činnosti - řádově na několik měsíců," sdělil Ševčík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž