Barbora Seemanová na plaveckém MS ve Fukuoce

Barbora Seemanová na plaveckém MS ve Fukuoce | foto: Profimedia.cz

Barbora Seemanová je počtvrté nejlepší českou plavkyní roku

  • 1
Kraulařka Barbora Seemanová je počtvrté nejlepší českou plavkyní roku. Ocenění za rok 2023 získala mimo jiné díky stříbru na prosincovém mistrovství Evropy v krátkém bazénu ze závodu na 200 metrů. Obhájila tak pozici na trůnu, na nějž usedla také v letech 2018 a 2021. Výsledky ankety Českého svazu plaveckých sportů byly vyhlášeny v Praze.

Třiadvacetiletá Seemanová v létě na MS těsně nepostoupila do finále své hlavní disciplíny, závodu na 200 metrů volný způsob. V krátkém bazénu se ale poprvé od životní sezony 2021 dočkala velké medaile. Na šampionátu v Otopeni obhájila druhé místo, když nestačila jen na Britku Freyu Andersonovovou.

V sezoně ale neprožívala jen příjemné okamžiky. „Byly tam výkony, které mě zklamaly. Ale byly i výkony, které mě příjemně překvapily a byly nad má očekávání. Doufám, že tento rok bude ještě pozitivnější a stabilnější,“ vzkázala ve videonahrávce Seemanová, která se ceremoniálu osobně nezúčastnila.

Seemanová byla zlomená, švýcarský expert jí vrací víru v olympijský úspěch

Medaili v Rumunsku získala také Kristýna Horská, která skončila třetí na 200 metrů prsa. Tento životní úspěch ji vynesl v anketě na druhé místo. Pro svěřenkyni Petry Škábové se přitom minulá sezona nevyvíjela dobře. V létě se jí zhoršily potíže s očima a musela vynechat mistrovství světa v dlouhém bazénu. Pak se ale dala dohromady, na ME v krátkém bazénu se koncentrovala jen na prsařskou dvoustovku a získala vysněnou medaili.

Třetí příčku v anketě znovu obsadila Simona Kubová, jež stejně jako v předchozím ročníku skončila za Seemanovou a Horskou. Dvaatřicetiletá znakařka v létě postoupila dvakrát do semifinále MS v dlouhém bazénu. Na evropském šampionátu v krátkém bazénu nestartovala.

Nejlepším juniorem roku 2023 je mezi plavci znakař Miroslav Knedla. Na zářijovém juniorském MS získal zlato na znakařské padesátce a stříbro na dvojnásobné trati. V prosinci úspěšně debutoval na vrcholné seniorské akci, když na ME v krátkém bazénu třikrát postoupil do finále.

Kristýna Horská na ME v krátkém bazénu v rumunském Otopeni.

Ocenění pro nejlepšího dálkového plavce si odnesl Martin Straka, třináctý muž závodu na 10 kilometrů na mistrovství světa. Nejlepší skokankou do vody je patnáctiletá Tereza Jelínková. V synchronizovaném plavání stejně jako před rokem uspěly Karolína Klusková a Aneta Mrázková.

Plavci mají podobně jako další sportovci před sebou olympijský rok. Pro závodníky v plaveckých sportech začne nezvykle brzy, už v únoru se v Dauhá uskuteční mistrovství světa.

Anketa o nejlepšího českého plavce roku 2023

Plavání: 1. Barbora Seemanová, 2. Kristýna Horská, 3. Simona Kubová.

Plavání - junioři: 1. Miroslav Knedla.

Dálkové plavání: 1. Martin Straka.

Skoky do vody: 1. Tereza Jelínková.

Synchronizované plavání: 1. Karolína Klusková, Aneta Mrázková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž