Češi poprvé zdolali Kančendžengu

  • 5
Káthmándú - Horolezcům Martinu Minaříkovi a Radku Jarošovi se ve středu jako prvním Čechům v historii podařilo zdolat vrchol třetí nejvyšší osmitisícovky Kančendžengy, ležící ve výšce 8598 metrů. Vrchol Kančendžengy byl posledním z osmitisícových štítů, kterého až do středy nedosáhli žádní čeští horolezci. Minařík s Jarošem se pokoušeli o dobytí nejvýchodněji položené k oceánu a tudíž z hlediska počasí nejzrádnější hory už v roce 2000. Na podzim tehdy neuspěli, proto se rozhodli pro letošní jaro, kdy mělo být počasí stabilnější.

Ani tentokrát se jim však nevyhnuly odpolední a podvečerní sněhové vánice, navíc třem českým odvážlivcům zkolabovala téměř veškerá technika, takže nemohli podat o průběhu výstupu další informace. Podle Hrubého se pokusí spojit s domovem při zpáteční cestě z nepálského hlavního města Káthmándú. Jejich výjimečný výkon umocnila skutečnost, že při svém snažení nevyužívali nosičů ani umělého kyslíku.

Vedoucí výpravy Hrubý je se čtyřmi skalpy druhým Čechem v počtu zdolaných osmitisícovek, s devíti horami vede toto pořadí Josef Rakoncaj. Jaroš před Kančendžengou, jejíž jméno v překladu znamená 'Pět pokladnic velkého sněhu', vylezl i na nejvyšší vrchol světa Mount Everest, Minařík zdolal Manaslu.

Než se tříčlenná česká expedice 28. března do Himálaje vydala, upozornila, že ani v případě úspěchu na samotný vrchol nikdo nevystoupí. "Hora je označována za svatou, prý na ní sídlí bohové. Je morální povinností každého z nás zůstat symbolické dva metry pod vrcholem, aby se bohové nerozzlobili a pustili nás zpět," vysvětlil Hrubý. O tom, jak středeční dobývání probíhalo, budou horolezci hovořit na plánované tiskové konferenci po příletu do Čech.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž