Capalini je popáté pětibojařem roku

Praha - Bronzová sezona vynesla Liboru Capalinimu ocenění pro nejlepšího moderního pětibojaře roku. Třetí muž z olympiády v Aténách se na trůn vrátil po roční pauze a dvanáctý ročník ankety vyhrál již popáté v kariéře. "Tahle sezona patří mezi nejúspěšnější. A teď to je výjimečné tou olympijskou medailí," řekl Capalini.

Capalini v hlasování devětatřiceti trenérů a funkcionářů pětibojařského hnutí dostal celkem 117 bodů a o 41 bodů porazil druhého v pořadí a loňského krále ankety Michala Michalíka, který doběhl na olympiádě šestý.

Třetí místo a pozice nejlepší ženy připadly díky třinácti obdrženým bodům Lucii Grolichové.

Na olympiádě skončil capalini třetí, ale nejhodnotnější sportovní výkon podal jinde. "Nejvydařenější byl na armádním mistrovství," řekl Capalini a potvrdil, že má v plánu závodit minimálně ještě dvě sezony.
 
Jednatřicetiletý Capalini získal vedle bronzu na olympiádě ještě třetí místo na mistrovství světa, díky kterému se do Atén na poslední chvíli dostal. V neposlední řadě byl třetí i ve finále Světového poháru a jako bonbonek ke všemu přidal kapitán Capalini titul armádního světového šampiona.

"Tato sezona je tou nejúspěšnější," pyšnil se předseda Českého svazu moderního pětiboje Zdeněk Kubec a poukázal na fakt, že pětibojaři stáli na stupních vítězů na každé velké soutěži.

Na mistrovství Evropy v Albeně totiž Michalík přidal stříbro. Ondřej Polívka si díky stříbru v soutěži jednotlivců a v týmu na ME "B" vysloužil první místo v kategorii 5P, vypsané pro příjemné pětibojařské překvapení, progres a perspektivu.
 
S kariérou se rozloučila Olga Voženílková. Největšího úspěchu dosáhla s Grolichovou a Alexandrou Kalinovskou ziskem zlata ve štafetě na mistrovství světa v americkém Palo Altu 2002. "Končím v pravý čas. Více bych toho asi nedokázala," řekla Voženílková, která se chce aktivně věnovat sportovní střelbě a šermu.

Výsledky:
Pětibojař roku 2004:
1. Capalini (Dukla Praha) 117 b., 2. Michalík (Dukla Praha/Plzeň) 76, 3. Grolichová 13, 4. Sedlecký 11, 5. Kalinovská (všichni Dukla Praha) 10, 6. Kubec 5, 7. Svoboda (Dukla Praha) 1.
Anketa 5P:
1. Polívka 112, 2. Merle 29, 3. Kodedová 16.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž