Rudolf Kraj prohrál zápas o mistra světa WBC

Rudolf Kraj prohrál zápas o mistra světa WBC - Ital Fragomeni se raduje z vítězství v zápase, který rozhodčí ukončil v 8. kole pro jeho zranění. | foto:  David Neff, MAFRA

Boxer Kraj boj o titul prohrál, zraněný soupeř nemohl pokračovat

  • 278
Milán (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Rudolf Kraj zápas o titul profesionálního mistra světa prohrál. Po osmi kolech rozhodčí zápas ukončil kvůli zraněnému obočí jeho soupeře Itala Fragomeniho, kterému vzápětí zvedl ruku jako vítězi.

Novým boxerským šampionem v kategorii organizace WBC v polotěžké váhové kategorii se boxer z Mělníka nestal. Prohrál na body.

Podivnému rozhodnutí těsně po zápase nikdo nerozuměl. Japonský rozhodčí zápas náhle ukončil po Italově druhém ošetřování. Chvíli to vypadalo, že se Kraj stane prvním českým profesionálním mistrem světa, ale opak je pravda.

Pan Fukichi Yuji z Japonska všechny šokoval, když zvedl nad hlavu ruku Fragomenimu. "Ani na chvíli mě nenapadlo, že je konec zápasu, myslel jsem, že ho budou znova ošetřovat, možná  mě napomínat," řekl Kraj iDNES.cz bezprostředně po utkání.

Podle pravidel profesionálního boxu na toto rozhodnutí rozhodčí má právo. Krajova stáj Sportlight boxing se ještě nerozhodla, zda bude proti verdiktu protestovat.

Rudolf Kraj bojuje o titul profesionálního mistra světa

Konec podle fair play?
Kraj večer nastoupil ke svému patnáctému zápasu v profiringu. Byl to dosavadní vrchol jeho kariéry. "Dobře jsem se připravil, ale rozhodlo domácí prostředí. Zřejmě cítili, že v osmém kole vyrovnávám a měli strach, aby Fragomeni neprohrál. Nechci ale brečet, že mi ukřivdili," uvedl evidentně zaskočený český borec.

Šanci "stát se nesmrtelným" měl obrovskou, také sázkové kanceláře mu věřily. Jenže právě Italův vysoký kurz budí podezření, zda všechno proběhlo podle pravidel fair play. "Musím se na to vyspat, pak uvidíme," omezil své vyjádření směrem k rozhodčím Krajův trenér Conny Mittermeier.

Fragomeniho zranění rozhodně nebylo tak vážné, aby si vyžadovalo ukončení zápasu. "Už jsem viděl mnohem horší utkání, kdy boxerům píchli adrenalin, aby mohl zápasit. Nevím, proč tento zápas náhle ukončili," divil se Kraj v šatně.

Rudolf Kraj bojuje o titul profesionálního mistra světa

Průběh zápasu
V rytmu hiphopu obsadil Kraj modrý roh. Jeho soupeř si za nástupní hudbu zvolil tvrdý rock. Diváci ho přivítali bouřlivým potleskem a skandováním. Kraj měl černé trenýrky, Framomeni bílé.

1. kolo
Zápas odstartoval, atmosféra v Palalidu byla fantastická. Hala bouřila a vyvolávala svého domácího hrdinu. Borci byli trochu opatrní, přesto do sebe sekali. Český boxer byl trochu aktivnější a publikum po Fragomenim chtělo, aby také zabral.

Ital podle očekávání Kraje tlačil do rohů a k provazům. Ten ale povedeně kontroval kombinací přední ruka, pravý zvedák, občas přidal i třetí úder - hák. Zápas měl tempo, borci sice byli opatrní, ale snažili se být aktivnější.

3. kolo
Kraj byl, alespoň se zdálo, opravdu dobře připravený a Ital potvrdil svoji pověst urputného, technicky velmi dobrého boxera. V druhé polovině třetího kola si Kraj nechal trochu vnutit Italův styl, čímž inkasoval několik tvrdých háků, ale i on zasadil i pár pěkných úderů.

4. kolo
Do čtvrtého kola jakoby Kraj nastoupil lehce otřesený. Snažil se zasahovat spodky a vzápětí mířil na bradu, ale Ital se buď jeho "kladivům" vyhnul nebo je kryl. Fragomeni dál zasypával Čecha přesnými háky.

Gong oznamující konec kola Kraje skoro vysvobodil! Ale u "Mělnické mlátičky" je známo, že umí zápas rozhodnout jedním přesným, tvrdým úderem. Čeští fanoušci v hale nepřestávali doufat.

5. kolo
V pátém kole se Kraj snažil především nabrat síly. Rozhodčí ho napomínal za úder pod pás. Diváci se skvěle baví, aplaudují při každé jen trochu povedené kombinaci. V publiku jsou slyšet i Češi, skandují: Ruda, Ruda!

6. kolo
Ital byl stále lepší i v šestém kole, nutno podotknout především kvůli Krajovu špatnému krytí. Inkasované rány mu zbytečně braly síly. Domácí boxer dokazuje, proč byl rovnocenným soupeřem Davida Haye. Našemu borci jeho styl vůbec neseděl a měl hodně přidat a změnit taktiku, aby Itala rozsekal, jak si přál před zápasem.

8. kolo
Fragomeni začal krvácet a byl znovu ošetřován. Nemohl pokračovat. Rozhodčí ho vzápětí vyhlásil jako vítěze, protože už bylo odboxováno více než tři čtvrtiny zápasu. Pravidla to umožňují.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž