Baseballista jde do města, jehož tým zachránil Homer

  • 4
Brno - Zhruba sto padesát tisíc korun stojí každý rok sportovní budoucnost Petra Pacase, talentovaného baseballisty, který za pár dní odletí ke své třetí sezoně ve Spojených státech. Bývalého hráče Techniky Brno čeká letos významná změna. Z dvouleté školy v Kalifornii přestupuje na čtyřletou v Novém Mexiku, městě Albuquerque. Těší se, protože podle jeho mínění se na čtyřletých školách hraje nejlepší baseball.

"Je tam vidět ještě to ryzí sportovní nadšení. Po ukončení studia je možnost být draftován a pak už jde většinou o velký byznys," soudí Pacas, jedenadvacetiletý brněnský nadhazovač.
 
Nejméně nejbližší dva roky chce v Americe vydržet. Náklady na studium se vyšplhají k 18 tisícům dolarů, z toho 14 tisíc je stipendium. Zbytek hradí rodiče a ti si přejí, aby Pacas na škole pokračoval.
 
"Hraní baseballu a studium ekonomie se dá skloubit. Tamní žáci nejsou nic extra, není problém mezi nimi vynikat," ušklíbne se mladý hráč při pomyšlení na znalosti některých svých spolužáků.

Už pouze nadhazovač

Vloni za celou sezonu odházel Pacas zhruba 160 směn, což je zápřah, který odpovídá zhruba třiceti zápasům. První rok v Kalifornii hrál i na pálce, ale ve druhém roce na škole mu trenér poradil, ať se věnuje pouze nadhazování.
 
Pacas poslechl, přestože pálkařský trénink považuje za zábavnější. "Nadhazovač jen pracuje s míčem nebo běhá, je to monotónní. Ale když mi kouč řekl, že takhle mám větší možnost prorazit, vzal jsem to," podotkl hráč, který si pohrával s nápadem nastoupit v létě za svůj mateřský klub Technika Brno k několika zápasům.

"Ale právě proto, že jsem pálku rok nedržel v ruce, bych jim asi moc nepomohl. A házet pořád nemůžu, ruka potřebuje odpočívat," vysvětlil.

Až se na sklonku léta vrátí do zámoří, začne podzimní liga.  Na ni se Pacas velmi těší. Nový tým, nový stadion, očekává i lepší zápasy. Hrát navíc bude v Albuquerque, kde sídlí klub, který se celosvětově proslavil díky epizodě ze seriálu Simpsonovi.
 
Dívali jste se? Otec rodiny Homer Simpson, tlouštík, který se k smrti rád povaluje na gauči, pojídá sušenky a pije pivo, se doslechl o možném zániku mužstva Albuquerque Isotopes a jeho stěhování.

Připoutal se tedy řetězem na tribunu, držel hladovku a nechal se ostřelovat tak dlouho, až byla hrozba zažehnána...

Po mistrovství Evropy byli hráči naštvaní na sebe

Na možnost, že bude za dva roky draftován, se raději Pacas moc nespoléhá. Na rozdíl od svých spoluhráčů, kteří se školou zabývají jen okrajově a všechny svoje síly věnují baseballu v naději, že se jim podaří udělat profesionální kariéru.

"Já se pokusím školu uzavřít, přece jen člověk ve sportu nikdy neví, co se může stát. Ale potom? O tom zatím nepřemýšlím," krčí rameny.

Přítelkyni si před rokem našel v Kalifornii. Zatím se zabývá pouze blízkými cíli a jeden z těch větších padl nedávno v Nizozemsku, kde reprezentační tým na mistrovství Evropy zůstal krok od postupu na mistrovství světa i na olympijské hry.
 
V evropském šampionátu vypadl celek ve čtvrtfinále se Španělskem, přestože soupeř byl považován za přijatelného.  "Tam jsme byli na sebe naštvaní, protože jsme měli na víc. Následná olympijská kvalifikace ukázala, že jsme dokázali hrát lépe, ale tam už bylo těžké se protlačit mezi dvojici nejlepších," ohlíží se Pacas.

Reprezentace o postup do Atén přišla až v posledním zápase, v němž nedokázala porazit Itálii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž