Automobilová mistryně nemá řidičák

  • 2
Šternberk - Jmenuje se Kamila Stará. Navzdory svému příjmení je v 15 letech nejmladší závodnicí v dějinách českého i československého automobilového sportu. O víkendu se po závodech historických vozů do vrchu ve Šternberku na Olomoucku stala vicemistryní střední Evropy. A to přesto, že si ještě tři roky bude muset počkat na řidičský průkaz a dodnes neřídila automobil v běžném provozu na silnici.

"Závodnická licence mě opravňuje jen k jízdě mezi startem a cílem na uzavřené trati. Proti starším kolegům mám handicap, protože se svým Saabem 96 Monte Carlo tak nemůžu trénovat," řekla Stará.

Na studentku gymnázia z Brna se řada závodníků dívala zpočátku s despektem, jiní ji ale pomáhali. "Například před závodem si piloti projíždějí trať v civilním automobilu a zjišťují ideální stopu. Někteří mě vezmou s sebou a ještě mi poradí," uvedla.

Dívka se mezi závodníky dostala letos v zimě poté, co vedení závodnické asociace snížilo dolní věkovou hranici na 14 let. Když Kamila stála v březnu s vozem poprvé na startu, nebylo jí ještě 15. Uměla zařadit jen jedničku a dvojku, jak ji to naučil otec na parkovišti.

"Řadit a ovládat vůz jsem se naučila až při soutěži," řekla. A to se ještě v dalších závodech musela potýkat se závadami brzd a spojky. Přesto se pomalu posouvala pořadím kupředu a v červnu už ve slovenské Dobšiné závod středoevropského seriálu vyhrála.

Závodnice dál trénuje na motokárové dráze pro děti a na příští rok plánuje útok na první místo. "Pojedu všechny závody okruhu i v zahraničí a mohlo by se to podařit," říká. I když připouští, že o ni rodiče mají trochu strach, ona sama se nebojí.

"V závodech do vrchu nejsou moc dlouhé rovinky a víc než 120 kilometrů v hodině se jet nedá. Když ale táta stojí u počítače rozhodčích a vidí na monitoru můj dobrý mezičas, křičí, že jezdím moc rychle." Kamila tomu ale nepřikládá velký význam, protože to byl právě otec, který ji k automobilovému sportu přivedl.

Mladá vicemistryně nepřemýšlí o tom, že by se chtěla stát profesionálkou. "Jednak je to nesrovnatelně finančně náročnější a taky chci studovat práva," podotkla Stará.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž