Armstrong je skutečný šampion, uznal Bush

  • 1
Washington - Ke třetímu vítězství na Tour de France v řadě pogratuloval v pátek cyklistovi Lanci Armstrongovi americký prezident George Bush, který úspěšného závodníka přijal v Bílém domě. První muž Spojených států nazval Armstronga "skutečným šampiónem, skvělým Američanem a svým přítelem" a dal ho za příklad všem krajanům. Jezdec mu na oplátku daroval stejný typ kola, na kterém vyhrál Tour, a jeden ze žlutých trikotů, jež dostával během závodu coby jeho lídr. Během své řeči pak projevil přání, aby se v dresu Bush někdy projel.

Prezident vyzdvihl, že Armstrong vybojoval prvenství v těžkém závodě díky skvělé jízdě v nejnáročnějších horských etapách. "Je živým důkazem toho, že velké úspěchy se často rodí v horách, kde jsou nejpříkřejší stoupání a srdce je vystaveno těžké zkoušce," pronesl Bush.

Připomněl rovněž gesto amerického cyklisty, který v jedné z etap počkal na svého hlavního soupeře Jana Ullricha poté, co Němec vyjel z trati a upadl. "Potřebovali bychom víc občanů, kteří vědí, co se sluší," uvedl velký sportovní fanoušek Bush.

Spolu s Armstrongem navštívily prezidentovo sídlo jeho manželka Kristin se synem Lukem a několik dětí, které překonaly onemocnění rakovinou. Cyklista sám zvítězil v boji se zákeřnou chorobou před pěti lety a od té doby pomáhá získávat prostředky na výzkum. "Jeho cesta od diagnózy rakoviny k třetímu vítězství v Tour je jedním z největších lidských příběhů," pravil Bush.

Dnes cyklista a jeho rodina poletí v prezidentském letounu Air Force One domů do Texasu, kde se Bush, bývalý guvernér tohoto státu, bude trávit dovolenou. Obyvatelé Austinu chystají Armstrongovi další slavnostní uvítání.

Americký prezident George Bush nasedá do letadla spolu s národním hrdinou, cyklistou Lancem Armstrongem, trojnásobným vítězem Tour de France.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž