Dominik Dvorský (vlevo) hráč Ostrava Steelers a Jan Dundáček z Prague Black Panthers. | foto: ČAAF

Ostrava proti Praze. Czech Bowl nabídne souboj hegemona se senzací

  • 4
Vrchol sezony amerického fotbalu v Česku je tady. Finálové rozuzlení nabídne v rámci XXIV. Czech Bowlu pondělní klání na stadionu Viktorie Žižkov mezi Prague Black Panthers a Ostravou Steelers.

Prague Black Panthers jsou hegemonem české fotbalové scény: získali šest titulů a každoročně patří mezi hlavní favority na cennou trofej. Letos navíc pražský klub nenastoupil do dvou souběžně hraných soutěží (české a rakouské), a tak veškeré síly koncentroval na obhajobu domácí trofeje.

Tým kolem řady českých reprezentantů v čele s českým quarterbackem Janem Dundáčkem prošel základní části Bitters ligy podle očekávání téměř bez zaváhání. Jedinou ztrátu utrpěl právě proti svému letošnímu finálovému soupeři z Ostravy, když na domácím hřišti remizoval 13:13.

„Letos jsem si ligu užil mnohem víc než v minulé sezoně. Mohli jsme se soustředit čistě na naši soutěž a nehonit víc zajíců najednou. Hrát dvě soutěže současně není z hráčského ani trenérského hlediska v amatérském sportu nic ideálního,“ řekl před finále Jan Dundáček.

Utkání mezi Prague Black Panthers a Ostrava Steelers přineslo vyrovnaný fotbal

Utkání mezi Prague Black Panthers a Ostrava Steelers přineslo vyrovnaný fotbal

Ostravští Steelers v posledních letech na mapě amerického fotbalu v Česku hráli zcela jinou roli a jejich cesta do finále je pro většinu příznivců velkým překvapením.

Vždyť loňskou sezonu klub z ocelového města zakončil hrozivou bilancí 1-9 a posledním místem v nejvyšší soutěži. Tým kolem running backa Dominika Dvorského, loňské vítěze ankety pro Objev roku, se ale dokázal zkonsolidovat. Kádr výrazně posílen o Američany Luka Wildunga a Garreta Griffetha se rozjel k neskutečným výkonům a po dramatické vítězné bitvě v semifinále proti Prague Lions se po dvaceti letech podívá do finále.

„V minulé sezoně jsme jako jediný celek v lize neměli hráče z Ameriky. Jejich přínos byl letos ohromně znát. Tým funguje mnohem lépe. Oba kluci mají velkou autoritu, ostatní je následují. Doufám, že je budeme mít po svém boku i další sezoně,“ chválí mladý running back Ostravy své zkušenější kolegy.

Pondělní program na žižkovském stadionu vyvrcholí samotným zápasem od 19:00. Už od 15 hodin bude před stadionem připravená fanzóna, kde si budou moci diváci naživo vyzkoušet různé činnosti z amerického fotbalu.

České asociaci amerického fotbalu se v letošním sezoně navíc provedla opatření, aby se neopakoval kontroverzní závěr z loňského finále, kdy rozhodčí špatně posoudili závěrečnou situaci a obrali tak tým Prague Lions o prvenství.

I proto se asociace rozhodla zavést pro letošní Czech Bowl možnost přezkoumání sporných momentů na videu. Už během základní části byla tato novinka praktikována. Během přímého přenosu zápasu v základní části měli rozhodčí ihned možnost přezkoumání sporné situace. To vedlo k okamžité změně rozhodnutí. I to je jedno z potvrzeních toho, že americký fotbal v Česku patří mezi progresivní sporty.

„Poučili jsme se z chyb a díky vlastní sebereflexi jsme přistoupili k tomuto kroku. Už v základní části se nám to osvědčilo a věříme, že díky tomu dokážeme minimalizovat chyby rozhodčích,“ doufá předseda ČAAF Filip Hobza.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž