FINIŠ. Orphee des Blins (vpravo) a Al Jaz bojují o vítězství ve Velké...

FINIŠ. Orphee des Blins (vpravo) a Al Jaz bojují o vítězství ve Velké pardubické. | foto: ČTK

Korunní princ pardubického závodiště? Ryzák Al Jaz trochu „stávkuje“

  • 0
Loni se stal senzací vrcholu dostihové sezony, když ve Velké pardubické docválal do cíle jen 3/4 délky za vítěznou klisnou Orphee des Blins. Jeho majitel si díky tomu přišel na 1,1 milionu korun. Jenže od té doby nyní devítiletý ryzák valach Al Jaz, jejž v Polánce v Železných horách připravuje trenér Jan Blecha, trochu „stávkuje“.

V první kvalifikaci se svým dvorním žokejem Josefem Sovkou spadli na Popkovickém skoku, ve druhé doběhli šestí a ve třetí jezdec koně raději zadržel. Forma Al Jaze tak bude před svátkem českého turfu s otazníkem.

„Je to taková potvora zrzavá. Vždycky na nás vymyslí něco nového, co nečekáme, hlavně v dostihu. Umí překvapit v každém slova smyslu,“ prohlašuje na adresu aktuálně nejlepšího koně ze stáje Quartis Zámecký vrch trenér Blecha.

Ten přesto věří, že by svéhlavý valach mohl ve Velké opět dosáhnout solidního umístění - celoroční příprava Al Jaze tomuto cíli odpovídala.

„Snad to bude dobré,“ doufá Blecha. „Velkou půjde potřetí, ale je to jednatřicet překážek... Svou první došel k Irské lavici, to je pět skoků, a žokej (před týdnem tragicky zesnulý Michal Köhl) z něj vypadl, takže to moc nepočítám. Al Jaz už tehdy věděl, kde jsou vrata, hezky se otočil a mazal domů,“ podotýká Blecha v narážce na to, že ryzák zná pardubické závodiště málem tak dobře jako kopce za Nasavrky.

Na zdejší dráze totiž včetně jednoho rovinového dostihu startoval už šestnáctkrát a od října 2012 jinde nezávodil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž