Ode mě je to pro dnešek vše, přeji vám hezký zbytek dne a někdy zase u onlajnu na počtenou!

Branky a nahrávky: 1. Beneš (Havlas), 12. Havlas (Němeček), 17. Havlas (Beneš), 37. Beneš (TS), 42. Rýpar (Delong), 59. Krbec (Forman) – 30. Jansons (Rajeckis), 35. Trekse (Raitums), 41. Kruminš (Raitums). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:2. Zásahy brankářů: 14:19. Diváci: 6975. Rozhodčí: Thomas Andersson a Rickard Wissman.

Nejlepší hráči utkání:

Česko – Matěj Havlas
Lotyšsko – Morics Kruminš

Je konec! Čeští florbalisté nakonec potvrzují roli favorita a z prvního zápasu berou první tři body do tabulky v rámci mistrovství světa. Na první branku jsme v poslední periodě nemuseli čekat vůbec dlouho, jelikož Kruminš se prosadil už po padesáti třech sekundách a snížil na rozdíl jedné branky. Už o čtyřicet sekund později se ale prosadil Josef Rýpar, který navrátil svému týmu dvoubrankový náskok. Jistotu tří bodů potvrdil na české straně Mikuláš Krbec, jenž se trefil do prázdné.

Konec zápasu.

59:26

Šindler dvakrát během krátké chvilky předvedl velmi dobrou poziční hru. Lotyšsko toho v přesile zatím moc nevymyslelo a dnes rozhodně body nezíská.

59:00

Minuta do konce třetiny!

58:25

Lotyšsko to znovu zkouší bez gólmana!

58:12

Česko právě vstřelilo branku! Je rozhodnuto! Filip Forman posunul míček dopředu, kde byl jako první MIKULÁŠ KRBEC, který bekhendem trefuje prázdnou branku.

57:57

Adam Delong mohl rozhodnout, jenže z pravé strany trefuje jenom soupeře před sebou! Následně navíc ještě padá, takže míček získávají lotyšští hráči.

57:20

Salcevičs jde na střídačku, Lotyšsko to zkouší se šesti hráči v poli!

56:27

Marek Beneš běžel okolo mantinelu, ovšem nakonec si nemohl najít nějaký prostor pro střelu.

55:55

Na hřišti je znovu první útočná formace českého týmu, která se hlavně snaží držet míček na svých hokejkách. To se jim ale nedaří a musí se bránit.

55:09

Hráč v červených dresech se museli rychle vrátit do obrany, ale povedlo se jim střelu zblokovat.

54:26

No, do konce duelu zde máme posledních pět minutek! Pokud se Lotyši dostanou k míčku, lze očekávat odvolání gólmana. Dojde k němu brzy?

53:43

Matěj Havlas dostal nabito na levou stranu a vypálil hned z první. Střela mu ale nesedla úplně ideální a míček nakonec zamířil mimo tři tyče soupeřovy svatyně.

53:03

Dnešní utkání sleduje 6975 diváků.

52:29

Jendrišák vyslal dobrou střelu, když se natlačil před gólmana. Salcevičs ovšem nadvakrát zasáhl.

51:57

Janis Ragovskis pelášil po pravé straně a namířil si to před gólmana. Tam ale byl pozorný obránce, který ho nepustil k jakémukoliv střeleckému pokusu.

51:02

Zápas se nám pomalu ale jistě začíná chýlit ke svému konci. Češi nadále vedou o dvě branky. Dá se očekávat za tohoto stavu lotyšská hra bez gólmana.

50:15

Komerční přestávka.

49:46

Češi zatím nejsou úplně spokojení s pískáním rozhodčích. Mají na svém kontě mnohem více odpískaných faulů, přestože jsou aktivnějšími hráči...

48:54

Češi se po dvou faulech lotyšského celku dostali k míčku a první formace se snaží kombinovat. Zatím si ale nemůže vypracovat nějakou střeleckou pozici.

48:12

Hráči v bílých dresech sice drží míček, jenže jsou s ním stále hodně daleko od Bauerovy branky.

47:35

Lotyšsko by potřebovalo útočit, ovšem nyní se nemůže dostat do pořádně kombinace na útočné polovině.

46:56

Adam Delong skvěle napadal soupeřovu rozehrávku a dostal se se štěstím k míčku. Byl ale ve špatně pozici a nemohl zakončovat, jeho pas už nikoho nenašel.

46:26

A to byla obrovská možnost! Filip Langer tentokrát dostal míček do gólové pozice, jenže míček otřel o soupeře, a tak šel míček mimo tyče.

45:52

Matěj Havlas posunul balónek na střed hřiště, odkud z první pálil Filip Langer. Jeho rána byla ovšem zblokována hokejku soupeře, míček je mimo mantinely.

45:15

Adam Hemerka si vzal míček u svého gólmana a snažil se prokličkovat až ke střele. Nakonec ale jeho snaha končí těsně před možností střely.

44:38

Martin Kisugite podržel míček u mantinelu a poslal dlouhou přihrávku. Nakonec ale fauloval Jendrišák, a tak akce českého týmu zase brzy končí.

43:48

Nakonec jsme viděli prudkou střelu z poloviny hřiště, ale Salcevičs celou situaci dobře viděl. Dokázal tak vyrazit prudkou střelu do bezpečných prostor.

43:25

Češi vybojovali faul na polovině hřiště a budou chtít trochu uklidnit hru, ta je nyní hodně rozháraná.

42:23

No, nyní sledujeme opravdu florbal nahoru dolu! Jansons se ocitl úplně sám na pravé straně, ovšem Lukáš Bauer nenechal u tyčky žádný prostor.

41:33

Česko právě vstřelilo branku! Jenže český celek hned odskakuje znovu na rozdíl dvou branek! Adam Delong našel křižným pasem JOSEFA RÝPARA, který se z první trefuje mezi nohy přesouvajícího se gólmana!

40:53

Lotyšsko právě vstřelilo branku! A pozor už je to zase jenom o gól! MORICS KRUMINŠ zůstal osamocený za brankou, kam dostal přihrávku. Míček si následně hned vyvezl k tyči a překonal nic netušícího Bauera.

40:14

Filip Langer se rozhodl to vzít tentokrát na sebe, ale prudkou střelou minul.

40:01

Začala třetí třetina.

Střely na branku ve druhé části: 8 – 12!

Už jsou za námi dvě periody tohoto duelu, tu druhou dokonce vyhrál lotyšský celek! Ten díky dvěma trefám v přesilových hrách dokázal snížit na rozdíl jedné branky. Klid na české hokejky ale znovu dodal Marek Beneš, jenž proměnil trestné střílení tři minutky před koncem periody. Vypadá to, ale že nás bude čekat ještě hodně zajímavá poslední část.

Třetí třetina začne přibližně v 15:07.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:50

A ke konci třetiny mohla přijít ještě branka na domácí straně, ale Filip Forman těsně míjí!

39:00

Minuta do konce třetiny!

38:04

Lukáš Bauer se nyní ovšem musel činit hned proti třem střelám! Všechny se mu ale povedlo zastavit, a tak zase podržel svůj tým.

37:25

Nyní by mohli zkusit využít čeští hráči momentu a pokusit se ještě vzít si zpátky tříbrankový náskok.

36:54

Česko právě vstřelilo branku! Už je to zase o dvě branky a trochu klidu na české hokejky! MAREK BENEŠ si vzal na starosti trestné střílní. Došel si blízko ke gólmanovi, kterého trochu rozhodil pohyb rameni, načež český střelec zamířil přesně pod horní tyčku.

36:54

Trestné střílení pro Česko!

35:57

A klidně mohlo být srovnáno! V rozhodující chvilce ovšem lotyšskému hráč přeskočil míček hokejku.

35:24

Matěj Halvas dostal nabito, tak zkusil vypálit, to mu jde dnes skvěle. Do jeho rány ale stihl kleknout obránce, takže až na branku neprošla.

34:41

Lotyšsko právě vstřelilo branku! Lotyši využívají i druhou přesilovou hru a už je to jenom o jednu branku! PETERIS TREKSE dostal míček na levou stranu. seběhl si do trochu lepší pozice a střelou na vzdálenější tyč nedává Bauerovi šanci.

34:24

Vyloučení v týmu Česko:
Josef Rýpar – 2 min., Nedovolené vrážení.

34:00

Už nám chybí jen šest minut do konce druhé periody, ta nám zatím plyne ve velmi dobrém tempu.

33:09

Lotyšský celek se pustil do aktivního napadání, ale český tým si s tím zatím dokáže poradit bez větších potíží. Je otázkou, jestli vydrží Lotyši se silami.

32:40

Druhá třetina nám zatím přinesla jen jednu branku, o kterou se postarali Lotyši. Prosadí se i Češi?

31:48

Komerční přestávka.

31:20

Lukáš Bauer dnes drží svůj tým! Smits dostal křižnou přihrávku, ovšem česká gólman se stihl včas přesunout a znovu likviduje tento pokus.

30:46

Právě Matěj Havlas se nakonec ke střele opravdu dostal, jenže zamířil mimo tři tyče.

29:54

První formace už zase motá hlavy svým soupeřům, rozhodně naše nejlepší formace v průběhu tohoto duelu. Povede se Havlasovi zkompletovat hattrick?

29:08

Lotyšsko právě vstřelilo branku! Využitá přesilová hra, Lotyši snižují na rozdíl dvou branek! Rajeckisovi střela vůbec nesedla, což vlastně nakonec lotyšskému celku pomohlo. Bauer totiž míček se štěstím vyrazil jen vedle sebe, kde byl připravený KLAVS JANSONS, jenž dorazil do prázdné.

28:45

Besta s Gruberem se nám poprvé dostali do zápasu, konkrétně jsou tedy ve formaci na oslabení.

28:01

Lukáš Bauer zůstal ležet po souboji dvou hráčů na zemi. Vypadá to, ale že bude v pořádku. Zůstává v brance, a tak bude schopen pokračovat ve hře.

27:42

Češi zatím hrají oslabení velmi dobře, když vyhodili míček daleko, až za lotyšského brankáře.

27:16

Vyloučení v týmu Česko:
Ondřej Němeček – 2 min., Držení.

26:42

Filip Langer dostal přihrávku do dobré pozice, tak to zkusil z první. Gólmanovi Lotyšska sice míček na první dobrou vypadl, ale pak si ho dokázal sebrat.

25:59

Druhá třetina nám zatím nenabízí tolik šancí. Lotyšsko je ve hře mnohem více než v první periodě.

25:12

Češi se nyní snaží trochu uklidnit hru a přihrávají si na obranné polovině. Přesto následovala rychlá akce, kterou zákrokem ukončil Salcevičs.

24:39

No, Lukáš Bauer se nyní musí hodně ohánět v brance, ale zatím si dokáže držet čisté konto.

23:57

Delong našel na levé straně úplně volného Rýpara, který už pálil do poloodkryté branky. Míček by sice gólmana zastavil, ale obránce Lotyšska míček zastavil.

23:27

Filip Forman to nakonec musel vzít s míčkem až za svou branku, tam jeho soupeř vzdal napadání.

22:43

Českému celku je ovšem pískán faul. Ondrušek při probíhání brankovištěm trefil gólmana do masky, to se pískat musí. Lotyši tak získávají míček do své moci.

22:04

Češi už prostřídali všechny formace, a tak je nyní na hřišti ta třetí. Ta se zatím nedokázala tolik prosadit, branka by jí rozhodně pomohla.

21:32

Adam Delong dostal nabito k pravému mantinelu a vyslal jedovatou střelu. Ta ale šla těsně vedle branky, takže lotyšský gólman zasahovat nemusel.

20:46

Marek Beneš se pustil do napadání soupeře a povedlo se mu vybojovat míček. Po chvilce se ovšem píská nedovolený zákrok Matěje Havlase.

20:09

A už se zase hraje! Snad uvidíme další branky, a to hlavně na straně Čechů.

20:01

Začala druhá třetina.

Střely na branku: 10 – 1!

Je za námi první perioda, se kterou mohou být spokojení jak čeští hráči, tak jejich fanoušci. Česko totiž vede o tři branky! Nejvíce se činila první útočná formace české reprezentace, která se postaral o všechny góly. Dva dal Matěj Halvas, zatímco o úvodní gól duelu se postaral Marek Beneš. V bráně si skvěle vede Lukáše Bauer, který předvedl jeden fantastický zákrok, navíc pochytal i zbytek pokusů soupeřů.

Další třetina začne přibližně v 14:20.

20:00

První třetina skončila.

19:20

Forman pelášil středem hřiště a chtěl vypálit. Míček ale nechal kousek za sebou, takže vůbec nevypálil. Následně se musel rychle vracet do obrany.

19:00

Minuta do konce třetiny!

18:25

Tutans zkoušel najít nabíhajícího spoluhráče, ale až k tomu se přihrávka nedostala.

17:36

Lotyši nám toho v tomto utkání zatím moc nepředvedli. Sice měli jednu velkou šanci, avšak tu neproměnili a od té doby se v ofenzivní fázi dost trápí.

16:55

Česko právě vstřelilo branku! Tak to byla fantazie, která jen ukazuje, jak obrovskou dominanci má první česká lajna! Marek Beneš dlouho držel míček u mantinelu, když najednou poslal prudký pas k tyči, kde byl úplně sám MATĚJ HAVLAS, který už dával do prázdné.

16:10

Míček se nám dostal mimo mantinely a rozhodčí neviděl od koho. Buly se povedlo vyhrát lotyšskému hráči, ale jeho spoluhráč se s míčkem daleko nedostal.

15:19

Škoda, že si hráči třetí lajny nyní úplně nerozuměli. Sami sebe tak zbytečně připravili o balónek.

14:50

Nyní se nám hra přerušuje mnohem častěji než předtím. Míček mají na svých hokejkách Lotyši, ale mají obrovské problémy s napadáním soupeřů.

14:17

Jinak si ještě řekněme, kdo hraje v jakých dresech! Tým ze střední Evropy hraje kompletně v červeném, naopak lotyšský tým má na sobě bílé svršky.

13:05

Lotyšsko se pustilo do aktivního napadání za brankou Bauera. Tam sice míček nezískali, o chvilku později ano. Ondrušek ovšem tento pokus srazil vedle.

12:26

Tak další branka přišla opravdu nakonec hodně brzy, ale první třetina ještě není u konce! Tak snad se dočkáme i dalších přesných zásahů na straně Česka.

11:39

Česko právě vstřelilo branku! První útočná formace Česka zatím doslova dominuje na hřišti! Salcevičs svým výhozem absolutně nepochopitelně trefil do hokejky Němečka, jenž následně posunul míček na MATĚJE HAVLASE, který se trefuje přesně pod horní tyčku.

11:09

Komerční přestávka.

10:26

Ondrušek posunul míček na pravou stranu, kde byl Jendrišák. Ten měl míček daleko od sebe, tak do něj jen praštil bekhendem, nakonec těsně minul.

09:54

Česko sice má jasnou převahu ve hře, o tom není pochyb. Zatím se mu ale povedlo překonat lotyšského gólmana jen jednou, dočkáme se brzy dalších gólů?

09:10

Češi předvádí rychlou kombinaci, jenže nakonec přišla nepřesná přihrávka, která končí na obranné půlce.

08:29

Langer hledal po levém mantinelu Havlase, který z první znovu hledal Marka Beneše. Až k němu se ale míček nedostal, jelikož byla trefena hůl soupeře.

07:47

Martin Tokoš nakonec fauloval, už to ale vypadalo, že míček získá a bude moci jít na gólmana. Nakonec se ale pískalo, a tak balónek připadl Lotyšům.

07:14

Salcevičs se musel mít znovu na pozoru, ale na ránu z dálky dobře viděl, a tak v pohodě chytá.

06:39

Velká šance na straně Česka! Punčochář posunul míček na Krbce, který střílel z první, ovšem lotyšský gólman se proti tomuto pokusu přesunul včas.

06:03

První útočná formace českého celku znovu měla velmi slušný tlak u branky. Tentokrát se s míčkem u tyčky ocitl Langer, ale Salcevičs tam žádné místo nenechal.

05:02

Nejzkušenější česká lajna je ve hře, ale obrovskou šanci měli Lotyši! Lukáš Bauer ale předvedl fantastický zákrok a svým skokem zamezil míčku, který už letěl do prázdné branky.

04:35

Zatím se nám ale jinak hra vůbec nepřerušuje, výjimkou je samozřejmě první branka.

03:54

Svůj první zákrok si musel připsat také Lukáš Bauer. Ten musel čelit rychlému protiútoku soupeře, avšak jeho zásah nepatří do kategorie těžkých.

03:03

A klidně to mohlo být o dvě branky, znovu u toho byl Marek Beneš! Ten předvedl rychlou kličku, ale lotyšský gólman se nachytat nenechal a chytá.

02:20

Lotyšsko drží míček na svých hokejkách, ale zatím se s ním nedostalo ani přes polovinu hřiště.

01:35

Do hry se nám tak dostává i druhá česká formace, jenže ta se neudržela na útočné polovině.

00:53

Česko právě vstřelilo branku! Ještě za sebou nemáme ani první minutu a český tým se dostává do vedení! Nádherná akce na jeden dotyk! Langer posunul za brankou míček na Havlase, který z první našel před brankou úplně volného MARKA BENEŠE, který dostává míček do sítě.

00:12

A můžeme začít! Úvodní buly vyhrál český kapitán Němeček, který se následně stahuje do defenzivy. Favoritem tohoto duelu je rozhodně naše reprezentace.

00:01

Utkání právě začalo.

Oba týmy jsou již nastoupeny na hrací ploše, Lotyši už poslouchají svou hymnu. Následovat bude samozřejmě česká a pak už můžeme jít na zápas!

Úvodní sestavy:

Česko: Bauer (Beneš) – Němeček, Hemerka, Rýpar, Punčochář, Šindler, Kisugite – Havlas, Langer, Beneš – Krbec, Forman, Delong, Ondrušek, Jendrišák, Tokoš.
Trenér: Jaroslav Berka.

Lotyšsko: Salcevičs (Pludums) – Jurševskis, Krumins, Savins, Ragovskis, Tutans, Orste – Trekse, Raitums, Kovalevskis – Purinš, Rajeckis, Smits – Jansons, Akmenlauks, Keiss.
Trenér: Arto Riihimäki.

Rozhodčí: Thomas Andersson a Rickard Wissman.

Lotyšsko

Lotyšsko dosud nedokázalo vybojovat žádný cenný kov a nedá se očekávat, že by se to na letošním šampionátu mělo změnit. Nejlepším umístěném této země je pátá pozice, kterou vybojovala rovnou šestkrát. A to i při posledním mistrovství. Lotyšsko hrálo na minulém MS v silné skupině A, ve které skončilo na třetím místě se ziskem pouhého bodu. Cesta země z Pobaltí skončila už ve čtvrtfinále, ve kterém nestačila právě na svéo dnešního soupeře vysoko 1:9.

Česko

Češi prostě a jednoduše nemohou mít malé ambice, vždyť obhajují bronzové medaile! Jinak ale dosud vybojovali některý z cenných kovů "teprve" čtyřikrát v historii – jednou stříbro a tři bronzy. Medaile bude rozhodně jedním z cílů i letos. Na minulém mistrovství světa, které se konalo v roce 2020, obsadili druhou pozici v základní skupině, před Českem skončilo jen Švýcarsko. Ve čtvrtfinále se země ze střední Evropy utkala právě se svým dnešním soupeřem, kterého přehrál naprosto jasně 9:1. V semifinále nestačili Češi těsně na Finsko, ale v duelu o bronz stejně těsně přehráli Švýcary.

Co očekává trenér Pavel Brus od prvního zápasu?
Jednoznačně to pro nás bude klíčový zápas ve skupině. Bude to první utkání, takže Lotyši budou určitě plní sil. Jejich hra je postavená na intenzivním a hodně fyzickém florbalu a budou na vrcholu svých sil. Musíme zahrát náš standard a připravit se na to, co Lotyši hrají. Výhře musíme jít v první řadě naproti. Věřím, že kvalita, ať už fyzická, mentální či florbalová, je na naší straně.

Nominace Česka:

Brankáři: Lukáš Bauer (Florbal MB), Martin Beneš (Sparta Praha).

Hráči: Marek Beneš, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa, Ondřej Němeček (vš. Tatran Střešovice), Jiří Besta, Adam Delong, Matyáš Šindler (vš. 1. SC Vítkovice), Filip Forman, Martin Kisugite (oba FbŠ Bohemians), Jakub Gruber, Adam Hemerka, Lukáš Punčochář, Martin Tokoš (vš. Florbal MB), Matěj Jendrišák, Josef Rýpar (oba Linköping IBK, Švéd.), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (FBC Kalmarsund, Švéd.), Tom Ondrušek (Florbal Chodov).

Dobrý den, chtěla bych vás přivítat u dnešního utkání florbalového mistrovství světa! Spolu se podíváme na duel mezi Českem a Lotyšskem. Buly je naplánováno na 13:30 a my budeme u toho.

Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.