Reportáž skončila

9. den mistrovství světa v atletice - večerní program

Budapešť (Maď.) - Mistrovství světa, start: 27. 8. 2023 20:05

Jubilejní 20. mistrovství světa v atletice se bude konat na olympijském stadionu v Tokiu jako tradičně v dalším lichém roce, tj. v roce 2025. Bude však mít hodně pozdní termín, až v polovině září, konkrétně od 13. do 21. V tu dobu je v Japonsku stále ještě sezona tajfunů, doufejme, že žádný z nich atletický svátek neohrozí. A samozřejmě se můžete těšit na pokrytí kompletního programu našimi textovými přenosy.

V medailovém pořadí 19. mistrovství světa v atletice skončily podle očekávání nejvýše a s velkým náskokem Američané se ziskem 12 zlatých, 8 stříbrných a 9 bronzových medailí. Velmi úspěšně skončil šampionát pro druhou Kanadu a třetí Španělsko. Obě země slavily hned 4 zlaté medaile, Kanada k nim přidala 2 stříbra, Španělsko 1. Výrazně větší celkové množství medailí, ale pouze 3 zlaté, to je bilance čtvrté Jamajky a páté Keni. Jamajka má celkem 12 medailí (3-5-4), Keňa 10 (3-3-4). 10 medailí celkem veze domů také Velká Británie ve složení 2 zlaté, 3 stříbrné a 5 bronzových. Skončila tak těsně za Etiopií, která ke 2 zlatým přidala 4 stříbrné a 3 bronzové. 2 zlaté medaile, ať už samostatné, nebo s nějakými dalšími méně cennými kovy, posbíraly také Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Uganda. Aspoň 1 zlatou medaili má celkem 23 zemí, včetně například Indie a Burkiny Faso, aspoň 1 jakoukoliv medaili pak odváží rekordních 46 zemí, včetně například Filipín, Barbadosu, Grenady či Britských Panenských ostrovů.

Vystoupení české výpravy můžeme hodnotit v rámci současného rozložení sil jako poměrně úspěšné. Získala 2 bronzové medaile, více než 1 cenný kov přiváží poprvé od Londýna 2017. Kromě poměrně očekávaného dnešního úspěchu oštěpaře Jakuba Vadlejcha pak hned první večer šampionátu šokovala celý svět smíšená štafeta 4×400 metrů ve složení Matěk Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová, která při svém historickém úspěchu výrazně vylepšila národní rekord.
Do finále svých disciplín pak postoupili tyčkařka Amálie Švábíková a dálkař Radek Juška, v top 10 dokončila chodecký závod na 35 km Tereza Ďurdiaková.
V medailovém pořadí zemí skončilo Česko se 2 bronzy společně s Čínou na děleném 37. místě.
V bodování národů, kde se udělují body za umístění v top 8 každé disciplíny, Česko získalo za 2 bronzy a 7. místo celkem 14 bodů, o 6 více než loni v Eugene. Bohužel oficiální infosystém mistrovství stávkuje a odmítá říct, na jakou pozici to letos stačilo.

Poslední večer 19. mistrovství světa v atletice na krásném stadionu v Budapešti měl na programu 7 finálových závodů, přičemž každý z nich ovládl zástupce z jiné země.
Nejdříve začala, a nejpozději také skončila, výška žen, kde o vítězství rozhodovaly skoky na 201 cm. Jako jediná na této výšce uspěla favorizovaná Ukrajinka Jaroslava Mahučichová a získala pro svou zemi jediné zlato na tomto mistrovství, ale hlavně poprvé v kariéře dokázala vyhrát velký světový závod pod otevřeným nebem. Stříbro a bronz putují do Austrálie za úspěšné skoky přes 199 cm zásluhou Eleanor Pattersonové a Nicoly Olyslagersové.
Druhou technickou disciplínou nedělního večera pak byl českými fanoušky ostře sledovaný oštěp mužů. Jakub Vadlejch byl sice držitelem nejlepšího letošního výkonu ze všech finalistů, avšak ani tentokrát vysvěné zlato nezískal. V 5. sérii zachraňoval hodem 86,67 m aspoň bronzovou medaili, svůj třetí cenný kov z mistrovství světa. Oštěp se stal triumfem jižní Asie, svůji vůbec první velkou medaili vybojoval Pákistánec Arshad Nadeem za 87,82 m, ještě o 35 cm více hodil novopečený mistr světa a úřadující olympijský vítěz Neeraj Chopra z Indie. Tady se psala historie, pro Indii jde totiž o vůbec první atletické zlato z mistrovství světa, pro Pákistán pak o první cenný kov z atletického MS v dějinách.
Zbylých 5 medailových sad se rozdělovalo na dráze. Závod na 5 000 m sice ve druhé polovině snažili dělat a chystat Etiopané, avšak ti nakonec žádnou medaili nezískali. V cílové rovince o obhajobě zlata rozhodl Nor Jakob Ingebrigtsen, skvělý šampionát pro Španělsko završil stříbrem Mohamed Katir, pro Afričany zbyl aspoň bronz, do Keni ho veze Jacob Krop.
800 m žen bylo velkým soubojem všech proti Američance Athing Muové, která poprvé v kariéře velké světové finále nevyhrála a po snaze odtáhnout závod stylem start-cíl doběhla vysílená na 3. místě. Stříbro slavila Britka Keely Hodgkinsonová, první velké světové zlato vybojovala v cílové rovince v novém osobním rekordu Keňanka Mary Moraaová.
Nejlepší letošní světový výkon pak padl ve velmi rychlém steeplu žen. 3 000 m překážek zvládla nejlépe v dresu Bahrajnu běžící Winfred Mutile Yaviová, o svém vítězství rozhodla nástupem při náběhu do posledního kola. Stříbro a bronz jdou do Keni zásluhou favorizované Beatrice Chepkoechové a teprve 19leté Faith Cherotichové.
Zbývaly tradiční poslední běžecké závody atletických akcí, čtvrtkařské štafety. V té mužské neměli vůbec žádné potíže Američané, vedli od startu do cíle a s náskokem a v nejlepším letošním světovém výkonu doběhli pro očekané zlato. Stříbro slavila v národním rekordu Francie, bronz pak Velká Británie. Všechny tyto štafety běžely pod 2:59 min.
Ženská čtvrtkařská štafeta byla dramatická až do posledních metrů. Sice po většinu závodu vedla Jamajka, chvílemi i se slušným náskokem, nabíhala jako první i do cílové rovinky, jenže na posledních 100 metrech předvedla něco neuvěřitelného Femke Bolová a momentem, který opravdu byl hoden toho posledního na celém mistrovství, doslova urvala zlatou medaili pro Nizozemsko. I tady padl nejlepší letošní světový výkon. Stříbro uhájila Jamajka před dotírající Velkou Británií, která tak jako jediná země získala medaili ze všech tří čtvrtkařských štafet, včetně té smíšené.

Konec večerního programu 9. dne.

VýškaŽ

Skok do výšky žen, finále
1. Jaroslava Mahučichová (UKR) 2,01
2. Eleanor Pattersonová (AUS) 1,99 SB
3. Nicola Olyslagersová (AUS) 1,99
4. Morgan Lakeová (GBR) 1,97
5. Lamara Distinová (JAM) 1,94
5. Iryna Geraščenková (UKR) 1,94
7. Angelina Topičová (SRB) 1,94
8. Christina Honselová (GER) 1,94
9. Lia Apostolovská (SLO) 1,90 =SB
9. Naděžda Dubovická (KAZ) 1,90
11. Vashti Cunninghamová (USA) 1,90
12. Nawal Menikerová (FRA) 1,90
13. Elena Kulichenková (CYP) 1,90
13. Ella Junnilaová (FIN) 1,90
15. Soléne Gicquelová (FRA) 1,85

VýškaŽ

Jaroslava Mahučichová po zisku svého prvního velkého zlata ještě zkoušela vylepšit osobní rekord na 207 cm, ale dnes to nedokázala. A její poslední neúspěšný pokus na této výšce uzavírá celé 19. mistrovství světa v atletice.

4×400Ž

4x400m žen, finále
1. Nizozemsko 3:20,72 WL
2. Jamajka 3:20,88 SB
3. Velká Británie 3:21,04 SB
4. Kanada 3:22,42 SB
5. Belgie 3:22,84 SB
6. Polsko 3:24,93
7. Itálie 3:24,98 NR
8. Irsko 3:27,08
9. Francie 3:28,35

4×400Ž

Jenže naprosto neuvěřitelný finiš předvedla Femke Bolová! Jako kdyby v cílové rovince zažehla raketové motory, zvládla smazat určitě desetimetrovou ztrátu a po obrovském zklamání ze smíšené štafety tu čistě ženskou dotáhla ke skvělé zlaté medaili! Její týmové kolegyně na ni okamžitě naskákaly jako na střelce rozhodujícího gólu v prodloužení finále fotbalového mistrovství světa. A Nizozemky zaběhly nejlepší letošní světový výkon 3:20,72 min! Stacey Ann Williamsová nakonec udržela aspoň stříbro pro Jamajku, 3:20,88 min, bronz zbyl na Velkou Británii v čase 3:21,04 min. Už s velkou ztrátou doběhly Kanada a Belgie, Natalia Kaczmareková vytáhla polskou štafetu aspoň na 6. místo.

4×400Ž

Poslední předávka, do boje jde Stacey Williamsová za Jamajku a na protilehlé rovince má náskok!

4×400Ž

Jenže třetí úsek je pro Nizozemky opět slabší a propadly se na třetí místo, na čele bojují Jamajka a Velká Británie.

4×400Ž

Druhá předávka, kanada už trochu zaostává, naopak Jamajka svůj náskok ztratila, Lieke Klaverová zaběhla druhý nizozemský úsek fantasticky.

4×400Ž

Na seběhu stále první Jamajka a má mírný náskok, za ní skupinka Velká Británie, Nizozemsko a Kanada.

4×400Ž

Na startu bylo vše v pořádku a velmi dobře běžela Candice McLeodová, Jamajka předává na prvním místě.

4×400Ž

Zbývá rozdělit poslední medailovou kolekci tohoto mistrovství. Ve štafetě čtvrtkařek je při senzační absenci Američanek ve finále vše otevřené. Francie, Polsko, Irsko, Itálie, Kanada, Belgie, Velká Británie, Jamajka a Nizozemsko. Zvládne tentokrát Femke Bolová doběhnout svůj úsek podle pravidel? Potvrdí Jamajka, že je za této konstelace přeci jen největším favoritem na zlato?

VýškaŽ

Jaroslava Mahučichová skočila 201 cm na druhý pokus a rozhodla tím o zisku své vůbec první velké světové zlaté medaile pod otevřeným nebem! Nikdo jiný totiž 201 cm vůbec neskočil, což znamená, že stříbro bere za 199 cm na první pokus obhájkyně titulu Australanka Eleanor Pattersonová, bronz pak za 199 cm na druhý pokus její krajanka Nicola Olyslagersová! Britka Morgan Lakeová zůstává bez medaile, ale 4. místo je jejím životním úspěchem.

4×400M

4x400m mužů, finále
1. USA 2:57,31 WL
2. Francie 2:58,45 NR
3. Velká Británie 2:58,71 SB
4. Jamajka 2:59,34
5. Indie 2:59,92
6. Nizozemsko 3:00,40
7. Itálie 3:01,23
Botswana DQ

4×400M

Američané suverénně vítězí v nejlepším letošním světovém výkonu 2:57,31 min! Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson a Rai Benjamin splnili svoji povinnost. Strhující souboj o stříbro nejlépe zvládl Téo Andant, který dotáhl Francii k novému národnímu rekordu 2:58,45 min! Třetí doběhli Britové, 2:58,71 min je pro ně aspoň nejlepším letošním výkonem. Již se ztrátou finišovala čtvrtá Jamajka, těsný souboj o pátý flek zvládla lépe Indie.

4×400M

Poslední předávka, Rai Benjamin zcela jistě dovede americkou štafetu ke zlatu, ale kdo bude za ním?

4×400M

Druhá předávka a na druhém místě už je Velká Británie! Justin Robinson má na čele náskok a Američané běží pro zlato. O stříbro to ale je obrovský boj, Británie, Francie, Botswana a Jamajka.

4×400M

Důležitý seběh na druhém úseku, za Američany se nacpala Francie před Jamajku.

4×400M

Start byl v pořádku a Quincy Hall rozběhl americkou štafetu výborně, předává na prvním místě.

4×400M

Na dráhu nastupují aktéři předposledního finále mistrovství, štafety čtvrtkařů! Botswana, Nizozemsko, Itálie, Indie, Jamajka, Francie, USA a Velká Británie. Favority na medaile by měli být samozřejmě Američané, s nimi Britové, musíme ale také pozorně sledovat indickou senzaci!

VýškaŽ

Jaroslava Mahučichová i Eleanor Pattersonová 201 cm napoprvé shodily.

VýškaŽ

Finále výškařek dostává pořádnou šťávu, protože o medailích není rozhodnuto ani po 199 centimetrech! Jaroslava Mahučichová a Eleanor Pattersonová tuto výšku skočily napoprvé, Nicola Olyslagersová napodruhé a Morgan Lakeová si poslední pokus na hodnotě svého současného osobního rekordu přenáší, bude riskovat na 201 cm.

OštěpM

Hod oštěpem mužů, finále
1. Neeraj Chopra (IND) 88,17
2. Arshad Nadeem (PAK) 87,82 SB
3. Jakub Vadlejch (CZE) 86,67
4. Julian Weber (GER) 85,79
5. Kishore Jena (IND) 84,77 PB
6. D.P. Manu (IND) 84,14
7. Oliver Helander (FIN) 823,38
8. Edis Matusevičius (LTU) 82,29
9. Dawid Wegner (POL) 80,75
10. Ihab Abdelrahman (EGY) 80,64
11. Andrian Mardare (MDA) 79,66
12. Timothy Herman (BEL) 74,56

OštěpM

Ind Neeraj Chopra rozhodl finále hned svým druhým hodem 88,17 m a poslední hod už vzal hlavně jako oslavu svého triumfu. V posledních letech vyhrál téměř vše, co mohl, takže se během 25 měsíců stal olympijským vítězem a po stříbru z loňska právě dnes také mistrem světa! Fantastická bilance.

OštěpM

Pákistánec Arshad Nadeem také nedokázal na poslední hod udržet správnou koncentraci, ale dnes dvakrát hodil přes 87 metrů, nejlépe ve třetí sérii 87,82 m, a může slavit svoji první velkou světovou medaili!

OštěpM

A Jakub Vadlejch bronzový zůstane, výš se neposune! Poslední hod nezvládl, jeho nejlepším výsledkem zůstává 86,67 m z páté série, a finále oštěpařů se stává triumfem jižní Asie!

OštěpM

Němec Julian Weber je sice úřadujícím mistrem Evropy, ale na jakoukoliv medaili z mistrovství světa bude čekat dál! Posledním pokusem nepřehodil 80 metrů, takže Jakub Vadlejch je minimálně bronzový!

OštěpM

Další Ind Kishore Jena poslední hod nezvládl, takže o medaili už může Jakuba Vadlejcha připravit pouze Julian Weber.

OštěpM

D.P Manu sice hodil posledním pokusem nejlépe v celém finále, ale 84,14 m ho z šesté příčky neposune. Přesto je to jeho největší úspěch v kariéře.

OštěpM

V oštěpu probíhá poslední série. Litevec Edis Matusevičius zůstane osmý, Fin Oliver Helander si také ze sedmé pozice nepolepší.

VýškaŽ

Eleanor Pattersonová a Morgan Lakeová přeskočily 197 cm na třetí pokus, takže medailistky finále výškařek dosud neznáme! Na 199 cm budou skákat celkem 4 ženy. Nebude se to již týkat Jamajčanky Lamary Distinové, Ukrajinky Iryny Geraščenkové, Srbky Angeliny Topićové a Němky Christiny Honselové.

OštěpM

Jakub Vadlejch se konečně trochu utrhl a vrací se aspoň na bronzovou příčku! V páté sérii totiž hodil 86,67 m a o necelý metr překonává Juliana Webera! Více než metr mu ale chybí na Nadeema i Chopru.

3000pŽ

Národní rekordy ve velmi rychlém finále steeplerek zaběhly Francouzka Alice Finotová, Slovinka Maruša Mišmašová Zrimšeková a Indka Parul Chaudharyová.

3000pŽ

3000m překážek žen, finále
1. Winfred Mutile Yaviová (BRN) 8:54,29 WL
2. Beatrice Chepkoechová (KEN) 8:58,98 SB
3. Faith Cherotichová (KEN) 9:00,69 PB
4. Zerfe Wondemagegnová (ETH) 9:05,51
5. Alice Finotová (FRA) 9:06,15 NR
6. Maruša Mišmašová Zrimšeková (SLO) 9:06,37 NR
7. Peruth Chemutaiová (UGA) 9:10,26 SB
8. Luiza Gegaová (ALB) 9:10,27 SB
9. Jackline Chepkoechová (KEN) 9:14,72
10. Marwa Bouzayaniová (TUN) 9:15,07
11. Parul Chaudharyová (IND) 9:15,31 NR
12. Lomi Muletaová (ETH) 9:15,36
13. Sembo Almayewová (ETH) 9:18,25
14. Olivia Gürthová (GER) 9:20,08 PB
15. Courtney Waymentová (USA) 9:25,90

3000pŽ

Winfred Mutile Yaviová již v první zatáčce posledního kola utekla své soupeřce, zvládla poslední vodní příkop naprosto bez problémů a běžela naplno až do cíle, takže se může radovat nejen ze svého životního úspěchu, ale také z nejlepšího letošního světového výkonu 8:54,29 min! A nemůže, a asi ani nechce, své emoce nijak udržet. Keňanka Beatrice Chepkoechová se nakonec musela strachovat, aby udržela aspoň stříbrnou medaili, i ona se ale dostala pod 9 minut. Mohutně totiž finišovala její teprve 19letá krajanka Faith Cherotichová, pro kterou je bronz první velkou světovou medailí, navíc v novém osobním rekordu 9:00,69 min.

3000pŽ

V průběhu třetího kilometru závodu steeplerek zůstaly na čele osamocené Winfred Mutile Yaviová a Beatrice Chepkoechová a závodnice z Bahrajnu při náběhu do posledního kola útočí!

VýškaŽ

Eleanor Pattersonová, Lamara Distinová, Iryna Geraščenková, Angelina Topićová, Christina Honselová, ani Morgan Lakeová neskočily 197 cm ani napodruhé.

OštěpM

Kishore Jena se v páté sérii zlepšil na 84,77 m, což je pro něj nejlepší hod v životě, kterým se dostává na 4. místo! Jakub Vadlejch klesá až za tohoto indického oštěpaře.

3000pŽ

V polovině trati se ale odděluje trojice Beatrice Chepkoechová, Winfred Mutile Yaviová a další Keňanka Faith Cherotichová, která získává na ostatní menší náskok.

3000pŽ

Steeplerky mají za sebou něco přes kilometr a na čele je podle očekávání převaha afrických běžkyň, včetně všech favoritek.

OštěpM

Neeraj Chopra si ve čtvrté sérii dal trochu oraz, „pouze“ 84,64 m. Nic to ale nemění na tom, že je stále svým hodem ze druhé série ve vedení.

OštěpM

Arshad Nadeem potvrzuje svoji formu. Ve čtvrté sérii hodil 87,15 m a i tímto pokusem by se dostal na druhé místo.

VýškaŽ

Nicola Olyslagersová také napoprvé zvládá 197 cm a jelikož má s Mahučichovou naprosto shodný zápis, dělí se s ní o vedení v soutěži. Všech 6 zbývajících finalistek musí opravovat.

OštěpM

Ani Julian Weber se čtvrtým pokusem nezlepšil a zůstává třetí.

VýškaŽ

Jaroslava Mahučichová napoprvé skočila 197 cm a jelikož to zatím zvládla jako jediná, přebírá vedení ve finále výškařek.

3000pŽ

Steeplerky jsou na startu, jejich závod za malý okamžik začne.

OštěpM

Opět do stejného kýblu. Čtvrtý pokus Jakuba Vadlejcha měří 83,62 m. Jako kdyby se český oštěpař nedokázal uvolnit. Jako kdyby ho vědomí, že dosud nedokázal vyhrát velký medailový závod, svazovalo přes míru.

OštěpM

Ve čtvrté sérii se zatím nikdo nezlepšil, pořadí zůstává stejné. Teď přichází do sektoru Jakub Vadlejch.

3000pŽ

Za 5 minut začne na dráze poslední vytrvalecké finále mistrovství, steeple žen. Absolutně nepředvídatelný závod. Papírově by favoritkami měly být Keňanky Jackline Chepkoechová a Beatrice Chepkoechová, společně s Winfred Mutile Yaviovou z Bahrajnu a Etiopankou Sembo Almayewovou.

VýškaŽ

Ani Kypřanka Elena Kulichenková a Finka Ella Junnilaová 194 cm nezvládly, takže na 197 cm postupuje 8 výškařek.

OštěpM

Užší finále oštěpařů se nebude týkat Poláka Dawida Wegnera, Egypťana Ihaba Abdelrahmana, Moldavana Andriana Mardara a Belgičana Timothyho Hermana. Jakub Vadlejch do něj půjde ze 4. místa.

VýškaŽ

Morgan Lakeová na třetí pokus 194 cm zvládla a stále žije.

VýškaŽ

To Slovinka Lia Apostolovskiová, Kazaška Naděžda Dubovická, Američanka Vashti Cunninghamová a Francouzka Nawal Menikerová nezvládly 194 cm ani napotřetí a jejich sny o medaili z mistrovství světa končí.

VýškaŽ

Na druhý pokus překonaly 194 cm Angelina Topićová, Jaroslava Mahučichová, Nicola Olyslagersová a Christina Honselová.

OštěpM

D.P Manu se ve třetí sérii zlepšil na 83,72 m a řadí se hned za českého oštěpaře na 5. příčku.

OštěpM

Arshad Nadeem ukazuje, že je po údajném dlouhém zranění skutečně naprosto v pořádku! Třetí série a hod 87,82 m, jeho nejlepší letošní výkon! Suverénní průběžné stříbro, na Chopru ztrácí jen 35 cm. Jakub Vadlejch je v tuto chvíli mimo medailové pozice!

800Ž

800m žen, finále
1. Mary Moraaová (KEN) 1:56,03 PB
2. Keely Hodgkinsonová (GBR) 1:56,34
3. Athing Muová (USA) 1:56,61 SB
4. Raevyn Rogersová (USA) 1:57,45 SB
5. Jemma Reekieová (GBR) 1:57,72
6. Nia Akinsová (USA) 1:57,73 PB
7. Adelle Traceyová (JAM) 1:58,41 PB
8. Halimah Nakaayiová (UGA) 1:59,18

800Ž

Američanka Athing Muová závod ze špice nezvládla, v cílové rovince totálně vytuhla a nemá ani zlato, ani stříbro, ale pouze bronz, v 21 letech poprvé v životě nevyhrává velké finále! V novém osobním rekordu 1:56,03 min se přes ni přehnala Keňanka Mary Moraaová, která si dovolila oslavit triumf skokem přes cílovou čáru, jak obrovskou radost ze svého životního úspěchu měla! Pro stříbro se podél bariéry protáhla Britka Keely Hodgkinsonová, 1:56,34 min, smutná Američanka brala bronz za 1:56,61 min.

800Ž

Athing Muová stupňuje tempo na protilehlé rovince, ale zatím nikdo neodpadl. Poslední dvoustovka.

800Ž

Athing Muová se rozhodla, že si poběží svoje tempo a první kolo dala za 56 sekund. To je dost rychlé.

OštěpM

Neeraj Chopra i ve třetí sérii přehodil 86 metrů a ukazuje, kdo je skutečným vládcem současného oštěpu mužů.

800Ž

Na dráhu přichází finalistky ženské půlky. V běhu na dvě kola se čeká velký boj, Athing Muová, Mary Moraaová, Keely Hodgkinsonová, Halimah Nakaayiová, Jemma Reekieová, ty všechny pošilhávají po zlatu.

OštěpM

Jakub Vadlejch háže solidně, ale stále do podobné vzdálenosti. Ne a ne se urvat dál. Ve třetí sérii 83,65 m, potvrzuje průběžné třetí místo, ale ani to není jeho dnešním cílem.

OštěpM

Slušně hodili ve druhé sérii také Ind Kishore Jena a Pákistánec Arshad Nadeem, oba jejich pokusy dělil jediný centimetr. 82,82, resp. 82,81 m je řadí na 5. a 6. příčku průběžného pořadí.

OštěpM

Julian Weber jde svým druhým pokusem na druhé místo! 85,79 m, Jakuba Vadlejcha přehazuje o více než metr a půl a sráží ho na třetí pozici.

VýškaŽ

194 cm bude pravděpodobně slušným sítem ve finále výšky žen. Na první pokus to zatím skočily pouze Eleanor Pattersonová, Lamara Distinová a Iryna Geraščenková.

OštěpM

Neeraj Chopra ve druhém pokusu ukázal, proč je úřadujícím olympijským vítězem i obhájcem mistrovského titulu! 88,17 m a hodil soupeřům rukavici, která se bude těžko zvedat!

5000M

5000m mužů, finále
1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 13:11,30 SB
2. Mohamed Katir (ESP) 13:11,44
3. Jacob Krop (KEN) 13:12,28
4. Luis Grijalva (GUA) 13:12,50
5. Yomif Kejelcha (ETH) 13:12,51
6. Hagos Gebrhiwet (ETH) 13:12,65
7. Mohammed Ahmed (CAN) 13:12,92
8. Berihu Aregawi (ETH) 13:12,99
9. Jimmy Gressier (FRA) 13:17,20
10. Ishmael Rokitto Kipkurui (KEN) 13:21,20
11. Mohamed Ismail (DJI) 13:23,89
12. Abdihamid Nur (USA) 13:23,90
13. Stewart McSweyn (AUS) 13:26,58
14. Narve Gilje Nordas (NOR) 13:28,73
15. Paul Chelimo (USA) 13:30,88
16. Ouassim Oumaiz (ESP) 13:31,99
Oscar Chelimo (UGA) DNF

5000M

A po strhujícím souboji v cílové rovince bere aspoň jedno zlato z tohoto mistrovství světa Nor Jakob Ingebrigtsen, který přesprintoval Mohameda Katira a podruhé v kariéře se stává mistrem světa na 5 000 metrů! Vítězný čas 13:11,30 min je pro něj letošním nejlepším výkonem, jelikož se v sezoně specializoval hlavně na mílařské tratě. Španěl mohamed Katir zaostal o pouhých 14 setin sekundy. Obrovský souboj o bronz pak vyhrál Keňan Jacob Krop, který o 2 desetiny sekundy porazil Guatemalce Luise Grijalvu a nakonec nejlepšího Etiopana Yomifa Kejelchu. Etiopané dlouho určovali tempo závodu, ale nakonec splakali nad výdělkem.

5000M

Do cílové rovinky nabíhají na čele Mohamed Katir a Jakob Ingebrigtsen, kteří si to rozdají o zlato! Nikdo další už nemá šanci!

5000M

Poslední kolo, na čele Hagos Gebrhiwet, ale už se posunují Mohamed Katir a Jakob Ingebrigtsen!

5000M

Finále pětky vrcholí, poslední 2 kola! Tempo stále tahají zmínění Etiopané.

OštěpM

Jakub Vadlejch přebírá průběžné vedení! 84,18 m mu zcela určitě zajišťuje, že bude házet všech 6 pokusů, ale zatím to není vzdálenost, za kterou by se dnes měly brát medaile. Přesto český oštěpař ukazuje, že je na tom dobře.

OštěpM

Oliver Helander i druhým pokusem hodil za 80 metrů, ale nezlepšil se. Teď druhý pokus Jakuba Vadlejcha.

VýškaŽ

Francouzka Solène Gicquelová je první výškařkou vypadávající z finále, 190 cm pro ni bylo dnes příliš vysoko. Skončí tak na 15. místě. Christina Honselová, Elena Kulichenková i Ella Junnilaová se napotřetí zachránily.

5000M

A je po úniku. Během jediného kola favorité zabrali a mladého Keňana doběhli. Nyní jsou na čele Etiopané Hagos Gebrhiwet a Berihu Aregawi.

OštěpM

Julian Weber, úřadující mistr Evropy, zahajuje finále hodem dlouhým 80,43 m. Jde na průběžné 4. místo. Stále vede Oliver Helander, Jakub Vadlejch je druhý.

5000M

Ishmael Rokitto Kipkurui má i po 2 200 metrech náskok stále přes 4,5 sekundy.

VýškaŽ

Nawal Menikerová na druhý pokus 190 cm skočila, ale zbývající 4 opravující výškařky nikoliv a musí odvracet konec v soutěži.

5000M

Tempo finále pětky určuje Keňan Ishmael Rokitto Kipkurui, který si to běží po svém a utekl všem ostatním. Po 1 400 metrech má náskok přes 5 sekund, zbytek finalistů nechává tento 18letý mladík zatím v klidu.

OštěpM

Dalším mužem s přehozenou osmdesátkou prvním pokusem je Egypťan Ihab Abdelrahmen, 80,64 m.

VýškaŽ

Na 190 cm jsou odskákány první pokusy a opravovat musí Christina Honselová, Nawal Menikerová, Elena Kulichenková, Ella Junnilaová a Solène Gicquelová.

OštěpM

Neeraj Chopra, asi největší konkurent Jakuba Vadlejcha, nemá první pokus platný. Oštěp sice doletěl kousek pod 80 m, ale úmyslně přešlápl. Psychologická hra?

5000M

Na dráze jsou představováni účastníci finále běhu na 5 000 m. Nejlepší letošní čas má Etiopan Berihu Aregawi, 12:40,45 min, ale tento závod není o čase, ale o tom, kdo bude první. Čas pod 13 minut se rozhodně čekat nedá.

OštěpM

Jakub Vadlejch bohužel vstoupil do finále hodem pouze 82,59 m dlouhým. To sice pravděpodobně bude také na užší finále stačit, ale to není cíl, který by ho měl uspokojit.

OštěpM

Fin Oliver Helander zahájil finále solidním pokusem 83,38 m, který mu nejspíš zajistí postup do užšího finále.

VýškaŽ

Další postupnou výškou je 190 cm, která už může nadělat problémy. Ne zrovna málo finalistek totiž letos neskočilo víc než 192 cm.

OštěpM

Na ploše jsou představováni finalisté soutěže oštěpařů, včetně Jakuba Vadlejcha, který bude v prvních 3 sériích házet jako druhý v pořadí.

VýškaŽ

Na 185 cm chybovala také Američanka Vashti Cunninghamová. Ale zatímco Gicquelová potřebovala jen jednu opravu, Cunninghamová se dokázala pořádně srovnat až při posledním možném pokusu, takže sice s velkými problémy, ale přesto pokračuje dál v soutěži. od začátku pokažený zápis ji ale může na konci stát lepší umístění.

VýškaŽ

Podle očekávání nedělá úvodní výška finalistkám téměř žádné problémy. Z prvních 6 skoků chybovala pouze Francouzka Solène Gicquelová.

VýškaŽ

Startuje finále výšky žen, úvodní disciplíny posledního večera. Začíná se na 185 cm, tady se ještě nezapojí Jaroslava Mahučichová s Nicolou Olyslagersovou.

Začátek večerního programu 9. dne.

Program večerního bloku 9. dne

20:00 – výška žen, finále
20:15 – oštěp mužů, finále (Jakub Vadlejch)
20:20 – 5 000 m mužů, finále
20:45 – 800 m žen, finále
21:05 – 3 000 m překážek žen, finále
21:37 – 4×400 m mužů, finále
21:50 – 4×400 m žen, finále

A kdo jsou favorité tohoto večera?
Dá se očekávat velmi vyrovnaná, a otázka, jak moc kvalitní, výška žen. Ukrajinka Jaroslava Mahučichová letos zdaleka nevládne tak, jako v předchozích letech. A soupeřky to vědí. Těmi hlavními by měly být krajanka Iryna Geraščenková a Australanka Nicola Olyslagersová. Pouze tyto 3 finalistky letos dokázaly překonat 2 metry.
Oštěp mužů se klidně může stát velkým triumfem jižní Asie. Ta má totiž ve finále hned 4členné zastoupení a 2 z nich, úřadující olympijský vítěz i obhájce titulu mistra světa Neeraj Chopra z Indie a Pákistánec Arshad Nadeem patří mezi adepty na zlatou medaili. Po té kromě nich a Jakuba Vadlejcha jistě pošilhává i loňský mistr Evropy Julian Weber z Německa.
Finále závodu na 5 000 m mužů se rozhodně nepoběží nějak extra rychle a rozhodovat se bude až v samotném závěru. A to nejspíš nebude moc vyhovovat Norovi Jakobu Ingebrigtsenovi. Větší šance na vítězství mají Etiopané Berihu Aregawi a Hagos Gebrhiwet, Keňan Jacob Krop, ale třeba i Španěl Mohamed Katir.
Půlka žen má naopak favoritku jasnou. Teprve 21letá hvězda, olympijská vítězka i obhájkyně titulu Athing Muová z USA sice zatím nemá letos ty nejlepší časy, avšak umí běhat velké závody. Největší soupeřku by pravděpodobně měla mít v Keňance Mary Moraaové.
Steeple žen je absolutně nevyzpytatelný a stát se v něm může téměř cokoliv. Už jen to, že největšími favoritkami jsou teenagerky bez zkušeností s velkými závody Keňanka Jackline Chepkoechová a Etiopanka Sembo Almayewová napovídá, že tento závod se vyplatí sledovat pro svou nepředvídatelnost.
Závěr šampionátu obstarají jako tradičně čtvrtkařské štafety. Zatímco v mužské by bylo překvapením, kdyby zlato nebrali Američané, ženská je zcela otevřená, jelikož Američanky v rozběhu vůbec nezvládly poslední předávku a byly diskvalifikovány. O to úplně poslední zlato by si to měly rozdat čtveřice Jamajky, Kanady a Velké Británie.

Česká atletika má v poslední den mistrovství ve hře jediné želízko, ale to před začátkem šampionátu suverénně nejžhavější. Oštěpař Jakub Vadlejch prožívá jednu z nejlepších sezon v kariéře, které chybí pouze medaile z jejího vrcholu. A na rozdíl od loňského roku není pod tlakem skutečnosti, že by se česká výprava vracela domů bez cenného kovu. Na druhou stranu zlatou medaili nezískala od Londýna 2017 a právě tato barva kovu stále chybí i v jeho osobní sbírce. Jenže situace v disciplíně je taková, že pro vítězství bude nejspíš potřeba překonat 90 metrů, což dokázal jedinkrát v životě. Bude to právě v Budapešti podruhé?

Vítám všechny atletické fanoušky u posledního přenosu z 19. mistrovství světa v atletice! V Budapešti zbývá rozdělit posledních 7 sad medailí, které získají své majitele během 2 hodin nedělního večera. Večera, který se může stát historickým pro indickou atletiku. Čerstvě nejlidnatější země světa totiž ze šampionátu dosud nemá zlatou medaili, stejně tak nikdy nedokázala získat z jednoho mistrovství více než jednu medaili. Natož za jediný večer. To vše se teď může splnit. A týká se to i českých ambicí pro závěrečný blok soutěží. Budou naplněny i ty?

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:05.