Kleinschmidtová vyhrála jako první žena Dakar

Kleinschmidtová vyhrála jako první žena Dakar - První ženská vítězka Rallye Paříž-Dakar -Němka Jutta Kleinschmidtová. Psal se rok 2001. | foto: ČTK/EPA

Ženy v Dakaru: Smůla i zranění

Siva - Dobrodružství zvané Rallye Dakar je světem odvážných mužů, ale rok co rok se v obrovském startovním poli objeví i ženy. Jedna z nich, Němka Jutta Kleinschmidtová dokonce předloni vyhrála hlavní třídu automobilů. Vanina Ickxová, dcera legendy 24 hodin Le Mans Jackyho, si vysloužila neoficiální titul největší "sympaťačky", kterou si mohli předloni prohlédnout i diváci Masarykova okruhu v Brně. Belgičanka tam jela ve Ferrari Challenge. Dnes byl v pouštní soutěži pro ženy černý den. Proč.Nedělní 11. etapa - Sobotní tragédie

Jutta Kleinschmidtová, věčně smějící se blondýnka, musela totiž odstoupit. V době, kdy se vyšplhala na čtvrtou příčku celkově, přestal šlapat motor její buginy Volkswagen.

Britka Patsy Smithová dopadla ještě hůře.

Na 42. kilometru rychlostní zkoušky nezvládla svou hondu a ošklivě havarovala. Musela být převezena do lékařského centra v egyptské Sivě. Lékaři mají podezření, že si natrhla slezinu.

Šestatřicetiletá Quicková startující za stáj Rally Raid UK je první Britkou v Rallye Dakar. Motorsport má však ráda od mládí. První motokros jela v sedmnácti letech a dosáhla i úspěchů.

V Šetidenní 2000 získala bronzovou medaili a stejné ocenění získala i v Britském ženském šampionátu v enduru.

Ve svém prvním Dakaru se spíše seznamovala s nějtěžší soutěží světa. Jejím nejlepším výsledkem byla 84. příčka v prologu. Před dnešní etapou byla stodruhá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž