Závodník už zase může za hranice

  10:33
Domažlice - Přes půl roku chodil domažlický automobilový závodník Marcel Tuček kolem hraničních přechodů do Německa jako mlsný pes. Závistivě sledoval Čechy směřující do ciziny. Pro něj byla cesta přes hranici tabu. Kvůli konfliktu s odpůrci jaderné elektrárny Temelín byl rakouskými úřady označen za nežádoucí osobu a nesměl nejen do Rakouska, ale do celé Evropské unie. Až výrok soudu v minulých dnech přinesl obrat a jezdec už opět může do zemí unie.
Rallye,Mitsubishi,Tuček

Rallye,Mitsubishi,Tuček - Tuček s Mitsubishi Lancer WRC na Rallye Bohemia 2000. | foto: TVD - Jiří Rous

Připadal si jako darebák
Na německé hranice je to z Domažlic jen pár kilometrů. Marcel Tuček cestu zná jako své boty. Od loňského listopadu ji ale neměl rád. Připadal si, jako by se vrátil o více než deset let zpátky. Na hraniční čáře pro něj opět vyrostla nepřekonatelná překážka. Tentokrát ne v podobě signálních stěn či drátěných plotů, ale mající tvar rakouského úřadního razítka.

Na začátku listopadu 2000 se totiž vracel z rakouské Semperit Rallye, kde byl tentokrát jen v roli diváka. Na přechodu Grammeten - Nová Bystřice se dostal do incidentu s rakouskými odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Ti blokovali hraniční přechod. Jeden z demonstrantů Tučka obvinil, že jej přejel autem a způsobil mu zranění. Rakouské úřady demonstrantovi uvěřily, neváhaly a chodského pilota zadržely.

“Připadal jsem si jako největší darebák. Policisté mě dlouho vyslýchali. Fotografovali mě do alba zločinců, změřili  a zaevidovali všechny jizvy na mém těle, které mám po autohavárii. Nakonec mně označili za nežádoucí osobu. Myslel jsem si, že zákaz vstupu mám jen do Rakouska, ale až později se ukázalo, že zákaz platí pro celou Evropskou unii,” vzpomíná Marcel Tuček.

Tím dostaly trhlinu všechny jeho plány jak sportovní, tak podnikatelské. Pracuje totiž jako speditér. “Na konci listopadu jsem se chystal s plzeňským týmem Milana Lišky na slavnou britskou RAC Rally. Liška tam jako jediný Čech startoval. Ovšem z cesty sešlo. Přes německé hranice bych se zřejmě nějak dostal, ale britským přístavem bych už asi bez potíží neprošel. Moje jméno totiž bylo v počítačích všech hraničních přechodů. Proto jsem zůstal doma a pak jsem si nechal od Lišky vyprávět, jaké to na RAC Rally bylo,” stýská si jezdec.

Soud dal Tučkovi zapravdu
Trojnásobný republikový šampion v rallye z poloviny devadesátých let, kdy sklízel vavříny v barvách plzeňského týmu ROTO s vozy značky Nissan, se ale s výrokem rakouských úředníků nesmířil. Proti jejich rozhodnutí se odvolal. Už začátkem jara říkal, že se věc začíná obracet k lepšímu. Ovšem definitivní zvrat nastal v červnu. Soud v rakouském Kremsu neuvěřil verzi demonstrantů. Soudce zjistil, že příběh o zranění odpůrce jaderné elektrárny byl smyšlený.

“Soud mě obžaloby z ublížení na zdraví zprostil a současně tak padly důvody k zákazu vstupu. Od samého začátku jsem tvrdil, že se mně demonstrant vrhl na přední okno, které pěstí rozbil. Soud mně dal za pravdu. Navíc se nyní situace obrátila. Státní návladní z Kremsu sdělil právníkům na české ambasádě ve Vídni, že zahájil trestní stíhání s rakouskými svědky pro nactiutrhání a i proti původně poškozenému Florianu Mayerovi kvůli poškození mého auta,” říká domažlický závodník.

Ten si okamžitě po rozhodnutí vychutnával návrat cestovatelské svobody. Vydal se s dětmi na rodinný výlet. “Byla to paráda, na hranicích si mě nikdo nevšiml. Vykoupali jsme v termálních lázních a jeli jsme domů. Přesto jsem měl raději soudní rozhodnutí v kapse. To ostatně nedávám na stranu od cestovního pasu. Právníci mě totiž informovali, že údaj o mém zákazu vstupu ještě nemusí být vymazán ze všech počítačů na hraničních přechodech v unii,” vysvětluje jezdec, který letos startuje v českém mistrovství v rallye v barvách pražské stáje Autosalon Klokočka s vozem Mitsubishi Carisma EVO VI.

Šotoliny jezdce lákají
Osvobozující rozsudek se postupně promítne také do Tučkových sportovních plánů. Už na druhý červencový víkend plánoval start v Deutschland Rallye, podniku ME, který letos ponese pečeť nejvyšší kvality. Nakonec ze startu sešlo. Měl jet v německé stáji, která startuje v soutěži týmů.

“Bylo to výhodné, neboť bych ušetřil mnoho peněz. Počítal jsem, že by start přišel tak na čtvrt milionu, ale díky účasti v německém týmu by skutečné náklady činily jen pětinu. Ale nevyšlo to, podmínkou byla německá jezdecká licence. Její vyřízení není jednoduché, a tak zůstávám doma. Nanejvýš se do Trieru pojedu podívat jen jako divák. Rallye má vynikající obsazení a napřesrok tady bude možná mistrovství světa,” konstatuje Tuček.

Ten patří mezi soutěžáky, kteří mají v oblibě rychlostní zkoušky vedené po šotolinových cestách. Ty si ale v Česku téměř neužije, šotolinové úseky jsou v tuzemských rallye unikátní záležitostí. “Musím za nimi do ciziny. Teď už opět mohu cestovat bez starostí. V minulých letech jsem jen výjimečně chyběl na Rallye Tří měst s centrem v Bavorském Straubingu. Ta je téměř celá vedená po šotolině, asfaltové úseky jsou vzácné. Zřejmě se tam v říjnu opět vydám. Parádní jsou především testy na vojenských cvičištích. Ale mám ještě jeden sen. Na konci listopadu se jede ve Walesu RAC Rally. Letos pravděpodobně naposledy bude na startu 160 soutěžních aut a je to asi jedna z posledních možností, kdy pořadatelé přijmou i mojí přihlášku do soutěže mistrovství světa,” dodal Marcel Tuček.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Titul číslo 36. Real je zase mistrem Španělska, pomohla ztráta Barcelony

4. května 2024  18:32,  aktualizováno  21:07

Aktualizujeme Dlouho si dělala naději na mistrovský titul, teď ho Girona výhrou 4:2 nad Barcelonou přihrála...

Haaland zazářil čtyřmi góly, City vyhrálo a nadále ztrácí jeden bod na Arsenal

4. května 2024  13:25,  aktualizováno  20:41

Titul v anglické fotbalové lize má pořád ve svých rukou obhájce Manchester City. Ten po výhře 5:1...

Česko - Švédsko 0:2. Národní tým byl aktivnější, opět se ale trápil v ofenzivě

4. května 2024  11:04,  aktualizováno  20:20

Také druhý zápas Českých hokejových her národní tým prohrál. Domácí reprezentace před zaplněnou...

Slavia na úvod nadstavby deklasovala Baník. Na dně je Zlín s Karvinou

4. května 2024  14:30,  aktualizováno  20:18

Aktualizujeme Týden před derby nepřipustili žádné zaváhání a minimálně do neděle stáhli náskok vedoucí Sparty na...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...