Hamilton pátý titul nezískal, dramatický závod v USA ovládl Räikkönen

  19:58aktualizováno  22. října 2:38
Více než pět let a 113 závodů čekal Kimi Räikkönen na další triumf v F1. Dočkal se při letošní Velké ceně USA v americkém Austinu a odložil tak minimálně o týden korunovaci Lewise Hamiltona mistrem světa. Favorizovaný Brit stačil pouze na třetí místo.
Kimi Räikkönen zvedá trofej pro vítěze Velké ceny USA. Tleská mu Lewis Hamilton.

Kimi Räikkönen zvedá trofej pro vítěze Velké ceny USA. Tleská mu Lewis Hamilton. | foto: AP

Na okruhu v americkém Austinu diváci pravidelně sledují dramatické závody a ani letošní rok nebyl výjimkou - druhý muž na startu Kimi Räikkönen měl skvělý odpich, v první zatáčce byl dříve než vítěz kvalifikace Lewis Hamilton a bezchybně udržel nejlepší stopu. Britský favorit začínal z druhé pozice, ale smutný dlouho nebyl.

Chvíli po startu zaútočil Sebastian Vettel na Daniela Ricciarda, dostal smyk a propadl se z pátého na patnácté místo. O letošním titulu se zdálo být rozhodnuto - Lewis Hamilton byl sice druhý, ale namísto potřebného náskoku osmi bodů byl před Vettelem hned o osmnáct bodů.

Na dráze v Austinu však není předjíždění nemožnou disciplínou, a tak se Vettel rychle tlačil vpřed. Brzo byl na šestém místě, což mu sice stále nestačilo, ale dávalo naději, že se Hamiltonovi přece jen přiblíží. A povedlo se - lídr šampionátu sice šel brzo do vedení před Kimiho Räikkönena, závodu kraloval, ale na brzkou zastávku v boxech nakonec doplatil. Jako jediný musel pro nové gumy hned dvakrát, spadl nejen za Fina, ale také ze Verstappena a předjet ani jednoho z nich už nedokázal, ačkoliv na ně v posledních kolech vyvíjel velký tlak.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Vettel naopak zlepšil v druhé polovině závodu svůj výkon, předjel zase jednou nevýrazného Valtteriho Bottase a projel cílem hned za Lewisem Hamiltonem. Ten musí potvrdit pátý titul mistra světa za týden v Mexiku, tam mu už však stačí jen pár bodů a bude opět šampionem. Slavil by tak na stejném místě jako minulý rok.

V cíli Velké ceny USA byla však většina pozornosti směřována na Kimiho Räikkönena. Finský pilot marně toužil po vítězství od března 2013, celých 113 závodů, hodněkrát o něj smolně přišel a už ztratil naději, že bude opět stát na nejvyšším stupínku. Vždyť po letošní sezoně končí v silném Ferrari a bude hájit barvy provinčního týmu Sauber.

Nakonec se však dočkal - jistou a rychlou jízdou v americkém Austinu překonal všechny soupeře a navzdory tomu, že emocemi vždy šetří, po vystoupení z kokpitu zářil štěstím. Díky svému 21. triumfu se stal nejúspěšnějším Finem v historii Grand prix a potvrdil, že navzdory pokročilému závodnímu věku, příští rok mu bude 40 let, na rychlosti ztratil jen málo.

Kimi Räikkönen potěšil triumfem miliony svých fanoušků po celém světě. Není divu, že po málo očekávaném triumfu porušil své tradice a mluvil více, než se od chladného seveřana očekává. „Byl to skvělý víkend, auto bylo dobré po celou dobu. Dobře jsem odstartoval, potom už jen hodně tlačil na pilu. Pneumatiky nebyly v nejlepším stavu ke konci, ale držel jsem konstantní rychlost, plán nám vyšel dokonale a jsem hodně šťastný, že jsem konečně vyhrál. Byla to dlouhá doba.“

Kimi Räikkönen z Ferrari předjíždí Mercedes Lewise Hamiltona během Velké ceny...
Lewis Hamilton z Mercedesu jede na prvním místě po startu Velké ceny USA.

Po úvodních zastávkách v boxech, kdy ho Lewis Hamilton nejen předstihl, ale získal na něj náskok sedmnácti sekund, panovaly o jeho vítězství pochybnosti. Nakonec se však strategie Ferrari ukázala jako dnes šťastnější. „Myslím, že jsme do boxů zajeli ve správnou chvíli, zvolili jsme kompromis, ale to se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí a přivedlo nás to k vítězství,“ dodal mistr světa z roku 2007.

Jezdcem dne byl však v hlasování formulových fanoušků vyhlášen Max Verstappen. O generaci mladší Nizozemec startoval po technickým problémech v kvalifikaci a následné penalizaci z 18. pozice, jak je však jeho zvykem, bleskově postupoval vpřed, skvěle s týmem Red Bull načasoval zastávku v boxech a po taktickém zaváhání Lewise Hamiltona poskočil na druhé místo. Na předjetí Kimiho Räikkönena sice už neměl, ale opět potvrdil, že větší talent formule 1 dlouho neměla. Jeho závěrečný souboj s Hamiltonem, kdy mistra světa navzdory zcela sjetým zadním gumám udržel za sebou, patří mezi nejpohlednější okamžiky letošní sezony.

Max Verstappen byl také v cíli maximálně spokojený. Jak přiznal, po startu z osmnácté příčky ani na stupně vítězů nemyslel. „Bylo to trochu nečekané, ale dokázali jsme držet s lídry kvalifikace krok. Měli jsme dobrou rychlost a vyšla nám výborně strategie, když jsem se při zastávce v boxech dostal před Bottase. Potom jsem měl ještě dost rychlosti tlačit na Kimiho, ale poslední tři, čtyři kola to už byl boj. Měl jsem velké problémy se zadními pneumatikami.“

Závěrečný souboj s Lewisem Hamiltonem byl ozdobou závodu, jak Verstappen vysvětlil, na vině byly zejména sjeté pneumatiky. „Snažil jsem se zůstat druhý za každou cenu, zadní pneumatiky opravdu nedržely na dráze, ale i Lewis měl očividně problémy, takže nakonec se to povedlo,“ vysvětlil mladík.

Max Verstappen si na okruhu v Austinu dojel pro druhé místo, k čemuž mu...

Verstappen byl však ten den jedinou radostí stáje Red Bull - Daniel Ricciardo, který měl našlápnuto na minimálně stejně dobrý výsledek a byl v závodě v lepší pozici, doplatil na další ze závad agregátu renault. V 10. kole náhle zastavil přímo na závodní dráze. V Red Bullu si mohli opět pochvalovat rozhodnutí přejít od příští sezony k jinému výrobci motorů, ke zlepšující se japonské Hondě.

Ricciardo byl po předčasném konci vzteky bez sebe, jeho zklamání bylo obrovské, zato Lewis Hamilton se usmíval. Bitvu v Austinu sice prohrál, ale dobře ví, že v cestě za pátým titulem ho může máloco zastavit, takže ho třetí místo příliš netrápilo. Naopak vzpomínal na báječné souboje na trati a gratuloval veteránovi seriálu k vítězství. „Velká gratulace Kimimu Räikkönenovi, skvělá rychlost, skvělý start a žádné chyby. Jel dokonale a zasloužil si vyhrát.“

Vítěz Velké ceny USA Kimi Räikkönen (v červeném) se kryje před sprchou ze...

Ani hodnocení závodu nebylo negativní, Hamilton ví, že výsledek byl hodně těsný. „Dnes jsme si pěkně zabojovali, byl to zajímavý závod a nakonec to byl nejlepší výsledek, kterého jsme za daných okolností mohli dosáhnout. Strategie nebyla špatná, chybělo hodně málo. Ke konci jsem si myslel, že bud mít na Maxe, protože mu odcházely gumy, ale dnes jednoduše byli dva soupeři o trochu lepší. Ale jsme na stupních vítězů a příští víkend můžeme být zase v jiné pozici,“ těší se Hamilton na oslavu titulu.

Nejlepší jezdcem zbytku pole se stal Nico Hülkenberg, který dovezl stroj továrního renaultu na 6. místě, navíc těsně před stájovým kolegou Carlosem Sainzem. Za nimi bodovali oba jezdci stáje Racing Point Force India a jediný bod bral Kevin Magnussen pro domácí tým Haas. Ten v Austinu myslel na víc, ale rychlejší z obou jeho pilotů Romain Grosjean měl po startu smůlu, v chaosu prvních zatáček se zapletl do kolize a závod pro něj předčasně končil.

Pár hodin po závodě se ještě měnilo pořadí. Esteban Ocon přišel o osmé místo kvůli překročení povoleného limitu průtoku paliva, který je stanovený na 100 kg/h. Na devátém místě dojel za Oconem Kevin Magnussen, ale také on byl ze závodu diskvalifikován. Také kvůli palivu, jen pro změnu kvůli celkovému množství paliva, které je možné za závod spotřebovat.

Na body se tak posunuli Brendon Hartley a Marcus Ericsson.

Výsledky Velké ceny USA F1:
1.Kimi RaikkonenFerrari1h34m18.643s
2.Max VerstappenRed Bull1.281s
3.Lewis HamiltonMercedes2.342s
4.Sebastian VettelFerrari18.222s
5.Valtteri BottasMercedes24.744s
6.Nico HulkenbergRenault1m27.210s
7.Carlos SainzRenault1m34.994s
8.Sergio PerezForce India1m41.080s
9.Brendon HartleyToro Rosso+1 kolo
10.Marcus EricssonSauber+1 kolo
11.Stoffel VandoorneMcLaren+1 kolo
12.Pierre GaslyToro Rosso+1 kolo
13.Sergey SirotkinWilliams+1 kolo
14.Lance StrollWilliams+2 kola
15.Charles LeclercSauberDNF
16.Daniel RicciardoRed BullDNF
17.Romain GrosjeanHaasDNF
18.Fernando AlonsoMcLarenDNF
19.Esteban OconForce IndiaDQ
20.Kevin MagnussenHaasDQ
Mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton346
2.Sebastian Vettel276
3.Kimi Raikkonen221
4.Valtteri Bottas217
5.Max Verstappen191
6.Daniel Ricciardo146
7.Nico Hulkenberg61
8.Sergio Perez54
9.Kevin Magnussen53
10.Esteban Ocon51
11.Fernando Alonso50
12.Carlos Sainz45
13.Romain Grosjean31
14.Pierre Gasly28
15.Charles Leclerc21
16.Stoffel Vandoorne8
17.Lance Stroll6
18.Marcus Ericsson7
19.Brendon Hartley4
20.Sergey Sirotkin1
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes563
2.Ferrari497
3.Red Bull/Renault337
4.Renault106
5.Haas/Ferrari80
6.McLaren/Renault58
7.Force India/Mercedes49
8.Toro Rosso/Honda32
9.Sauber/Ferrari28
10.Williams/Mercedes7
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...