Úvod Velké ceny Číny formule 1.

Úvod Velké ceny Číny formule 1. | foto: AP

Velká cena Číny F1 se v dubnu kvůli epidemii koronaviru nepojede

  • 3
Odloženo na neurčito. Velká cena Číny formule 1 v Šanghaji se kvůli epidemii koronaviru 19. dubna určitě neuskuteční. Federace FIA s promotérem světového šampionátu však chtějí závod uspořádat v pozdějším termínu.

Závod formule 1 byl naposledy zrušen v roce 2011, kdy se nejela Velká cena Bahrajnu kvůli politickému neklidu v zemi.

Sportovní asociace v Šanghaji, kde se měla čtvrtá Grand Prix F1 jet, doporučila nepořádat během epidemie žádné sportovní akce a její žádost se teď mezinárodní federace FIA rozhodla přijmout. 

V nabitém kalendáři mistrovství světa by ráda našla nový termín. „Budeme se bavit o možných alternativách, pokud se situace zlepší,“ uvedla FIA v prohlášení.

Letošní kalendář mistrovství světa F1 obsahuje rekordních 22 závodů. První se pojede 15. března v Melbourne, pak následují Velké ceny Bahrajnu a Vietnamu. I její konání však může být ohroženo, protože dějiště Hanoj leží jen 150 kilometrů od hranic s Čínou.

VÍCE: Koronavirus Covid - 19

Vše o nákaze

Ohniskem nákazy je město Wu-chan. Nový typ koronaviru se začal šířit loni, už se jím nakazilo přes 44 000 lidí a víc než 1 100 zemřelo. 

Již dříve bylo kvůli koronaviru odloženo halové mistrovství světa v atletice, které se mělo konat v polovině března ve městě Nan-ťing,  i jiné sportovní akce - například lyžařské závody Světového poháru, kvalifikace v různých olympijských sportech nebo golfové turnaje elitního ženského okruhu LPGA. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž