Jiří Trojan z CK Motorsport

Jiří Trojan z CK Motorsport | foto: Dalibor Benych

Trojan se pátým místem na barumce přiblížil k obhajobě titulu v rallye

  • 0
Klatovičtí Jiří a Eva Trojanovi, startující za ČK Motorsport České Budějovice, skončili ve třídě A7 při Barum rallye pátí. Výsledek je přiblížil k obhajobě titulu mezinárodního mistra Česka v automobilových soutěžích v této třídě. V posledním závodě jim stačí být pátí.

Ve Zlíně se sešla obrovská konkurence. Součástí rallye byl i pohár vozů Renault Clio R3, se kterým startuje i Trojan. Vítězem A7 byl Nizozemec Kevin Abbring, účastník juniorského MS. Druhý byl domácí Lubomír Minařík před Janem Černým (všichni Renault Clio R3).

"Taková konkurence se u nás sešla poprvé. Páté místo je pro nás výborným výsledkem. Dokonce nám přišli osobně blahopřát přímo z Renaultu, jehož zástupci tu díky poháru byli," sdělil Trojan.

Po odstoupení Francouze Pierra Campany mohl být čtvrtý. Na poslední rychlostní zkoušce ale neudržel náskok devět vteřin. Přeskočil ho Maďar László Vizin s vozem Honda Civic Type R3. "Samozřejmě, že mě to trochu mrzí. Měli jsme už ale úplně sjeté gumy a nechtěl jsem riskovat," vysvětlil.

Dobře zvolené pneumatiky byly základem úspěchu. Přeháňky volbu stále komplikovaly. Rychlostní zkoušky byly zčásti suché, někde zase přes cestu tekly proudy vody.

"Tím to bylo hodně ztížené," uvedl Trojan. "Navíc, z krajnic bylo dost vytahaného bláta, takže chyba se dala udělat skoro všude.

K tomu jsme neměli dostatek vhodných pneumatik." Barum rallye navštívilo přes 200 tisíc diváků. Hvězdy jako Loix, Hänninen, Mikkelsen nebo Kopecký s Krestou davy lákaly. I přes proměnlivé počasí.

"Atmosféra kolem rallye byla úchvatná. Ostatně jako každý rok ve Zlíně. Žádné problémy s diváky jsem neviděl, vždy stáli tam, kde měli," ocenil Trojan dobrou práci pořadatelů.

Dvakrát měl problémy s upadlým výfukem. "Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. Nikdy předtím jsme s tím podobné potíže neměli," poznamenal jezdec. Jinak prý auto fungovalo zcela bez problémů.

Jak vidí Trojan svůj vůz oproti konkurenci? "Co se týče tlumičů a podvozku, tak tam jsme na tom podobně. Horší je to s motorem, ten máme slabší," upřesnil.

Do konce sezony zbývá Rallye Příbram. Stačí, když Trojanovi dojedou do pátého místa, a mají titul.

"Nemám to přesně spočítané, ale mělo by to stačit. Příbram je tradiční soutěž, mně se tam docela dařilo, tak se těším. Hlavně aby nebyly technické problémy," přeje si Jiří Trojan.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž