Trať v Šanghaji pokřtilo Ferrari

  • 2
Šanghaj - Ve znamení Ferrari bylo otevření nového okruhu formule jedna v čínské Šanghaji. Do města se sjeli několik desítky vozů této značky a také na samotném okruhu se proháněl monopost této značky. Pět a půl kilometru dlouhý okruh vyrostl na kraji města za rekordních osmnáct měsíců a jeho výstavba přišla na 240 milionů dolarů.

Křest údajně nejmodernějšího motoristického okruhu na světě obstaral první závod nově založeného čínského šampionátu. Poté se na trať vydala zhruba stovka majitelů Ferrari, slavnostní tečku obstaral bývalý jezdec formule 1 Gerhard Berger.

Rakouský pilot obkroužil několik kol na stejném modelu Ferrari, s kterým Michael
Schumacher v minulé sezoně získal svůj šestý titul mistra světa. 

Futuristická trať v Šanghaji je dílem německého architekta Hermanna Tilkeho, jenž vypracoval projekty také pro okruhy v malajském Sepangu a Bahrajnu. Okruh je ve tvaru čínského znaku 'Šang', což se dá přeložit jako 'vysoký' či 'tyčící se do výše'.

Organizátoři předpokládají, že se na první závody F1 přijde podívat přes 200 tisíc diváků. Číňané uzavřeli se šéfem formule 1 Berniem Ecclestonem o pořádání seriálu smlouvu na sedm let.

Monopost Ferrari vystavený v Šanghaji u příležitosti otevření tamního okruhu formule 1.

Paráda vozů Ferrari v ulicích Šanghaje.

Gerhard Berger v monopostu Ferrari projíždí po trati v Šanghaji u příležitosti otevření tamního okruhu formule 1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž