Tomeček je po speciální zkoušce druhý

P a ř í ž - Ve francouzské metropoli se v pondělí rozjela slavná pouštní Rallye Paříž - Dakar. Její úvod obstarala speciální zkouška, která měřila něco málo přes šest kilometrů. Vyhráli ji Španělé Juan Roma na motocyklu BMW a Juan Maria Servia na Schlesserově 'bugině'. V kategorii kamionů docílil nejlepšího času loňský vítěz Rus Kabirov na Kamazu. Tomáš Tomeček na Tatře dojel druhý a Karel Loprais pátý.

Slavný závod letos odstartoval po třech letech znovu pod Eiffelovou věží. Tradiční místo startu se v předchozích třech letech měnilo; loni dokonce závod startoval přímo v senegalském Dakaru. Na startu stanulo po sobotních technických přejímkách celkem 133 motocyklů, 113 automobilů a 30 kamiónů, mezi nimiž nechyběly ani tatrovky Karla Lopraise a Tomáše Tomečka. Doprovod bude tvořit 82 vozů. Na účastníky rallye čeká 10.739 kilometrů,
rozdělených do dvaceti etap.

Navzdory silvestrovským oslavám, které v Paříži pokračovaly až do dopoledních hodin, a navzdory nepříznivému počasí se na startu letošního třiadvacátého ročníku závodu sešlo poměrně velké množství fanoušků. Rallye patří ve Francii tradičně k nejvíce sledovaným událostem začátku roku.

Asi největší pozornosti diváků se těšil domácí motocyklista Richard Sainct, který vyhrál předchozí dva ročníky. "Závod bude dlouhý a tvrdý," odhadoval Sainct, který proti loňsku přesedlal ze značky KTM na BMW. "Počasí nám dnes zrovna nepřeje, ale přesto se tu sešlo hodně lidí, což člověka potěší," dodal.

I v kategorii automobilů mají Francouzi zásluhou Jeana-Louise Schlessera šanci slavit zisk třetího titulu v řadě. Na rozdíl od Saincta se u Schlessera nic nezměnilo. I letos odstartoval s buginou vlastní konstrukce, kterou pohání motor Renault. "Udělám všechno pro to, abych oslavil hattrick," prohlásil Schlesser před startem. "Nejtěžší úseky nás čekají v poušti na písečných dunách. Budeme muset jet opatrně, abychom auto udrželi co možná nejdéle v pořádku," mínil Francouz.

Speciální zkouška:
Motocykly:
1. Roma (Šp./BMW) a Sala (It./KTM) 3:37, 3. Cox (JAR/KTM) 3:38, 4. Sainct (Fr./KTM) 3:39, 5. Lewis (USA/BMW) a Campbell (USA/Honda) oba 3:40.
Automobily: 1. Servia (Šp./Schlesser) 3:43, 2. Schlesser (Fr./Schlesser) 3:45, 3. Šinozuka a Masuoka (oba Jap./Mitsubishi) oba 3:48, 5. Fontenay (Fr./Mitsubishi) a Kleinschmidtová (Něm./Mitsubishi) 3:51.
Kamióny: 1. Kabirov (Rus./Kamaz) 5:00, 2. Tomeček, De Azevedo (ČR/Braz./Tatra) -0:02, 3. Toni (It./Unimog) -0:13, 4. Čagujn (Rus./Kamaz) -0:14, 5. Loprais (ČR/Tatra) -0:17, 6. Versino (Fr./T4) -0:30.

Tomeček řídí tatru na Rallye Paříž - Dakar - Káhira 2000


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: kamion, Karel Loprais