Světový trial v Kramolíně nebude

Kramolín - Měl to být svátek motoristického sportu. Jenže nakonec se v červenci podnik mistrovství světa v trialu plánovaný do Kramolína u Nepomuku neuskuteční. Důvod? Pořadatelé nemají dostatek peněz na podmínky stanovené promotérem světového seriálu. Nepřijatelné jsou pro ně i některé další požadavky promotéra.

Náklady by se zvýšily na dvojnásobek
Od loňska je promotérem mistrovství světa v trialu španělská společnost Octagon. Ta se ještě letos do organizace seriálu šlapačkových soutěží příliš nezapojovala. Zato pro příští sezónu připravila pro pořadatelé jednotlivých dílů jasné podmínky. Jednou z nich je pojištění podniku na částku jednoho milionu amerických dolarů.

V praxi to pro pořadatele znamená, že za pojištění, které kryje třeba krádeže motocyklů či další nepříjemnosti, zaplatí zhruba půl milionu českých korun. „Pojištění musí začít od prvního dne, kdy k nám jezdci přijedou -  tedy od středy - do chvíle než soutěž skončí. To je nedělní večer. Jednali jsme z několika pojišťovnami a ty se ve výši pojistného téměř nelišily," uvedl Pavel Jiran, který je předsedou Svazu trialu Autoklubu České republiky a současně se stará o přípravy kramolínských šlapaček.

Podle Jirana je pojištění jen jedním z důvodů, proč podle jeho propočtů přijde v roce 2002 soutěž na dvojnásobek letošních nákladů. „Promotér požaduje také několik desítek noclehů v maximálně dvoulůžkových pokojích ve tříhvězdičkovém hotelu. Náklady také zvýší bezpečnostní agentura, která by musela celé závodiště hlídat nepřetržitě. Celkem nás to vyšlo na půldruhého milionu korun. A na to nemáme. Letos jsme soutěž uspořádali na poloviční cenu."

Promotér si stál na svém
Pořadatelé zahájili jednání s promotérskou organizací bezprostředně po podzimním kongresu FIM. Návrhy smlouvy putovaly elektronickou poštou mezi Španělskem a Českem. „Řada ujednání se pořadatelům nezamlouvala. Například sporné situace mezi promotérem a jednotlivými pořadateli se mají řešit podle španělského práva a ne podle našeho. Když jsme to připomínkovali, tak Octagon sdělil, že můžeme některé spory řešit podle švýcarských právních předpisů. Promotér v podstatě nechtěl v ničem ustoupit," vysvětlil generální sekretář Federace motocyklového sportu Autoklubu České republiky Jaroslav Švehla.

Pořadatelé z nepomuckého Automotoklubu proto smlouvu nepodepsali a tím je prakticky jasné, že fanoušci šlapaček přijdou v příští sezóně zkrátka. „Nevěřím, že by se situace v posledních dnech roku změnila. Naštěstí se pořadatelé rozhodli smlouvu nepodepsat včas a nestojí je to žádný sankční poplatek. Po Novém roce by už platili tisíce švýcarských franků," prohlásil generální sekretář.

Trial v Kramolíně zůstane
Světová trialová klání se v okolí Nepomuku, který leží zhruba 30 kilometrů jižně od Plzně, konala v posledních deseti letech osmkrát. Pokud se nejel světový podnik, tak se tady bojovalo o body do evropského mistrovství. Trať se v poslední době přestěhovala z bezprostřední blízkosti Nepomuku do motokrosového areálu v Kramolíně, který zažil podniky mistrovství světa pětistovek či světový sajdkárkros.

Areál patří mezi několik málo tuzemských závodišť, která splňují přísné podmínky FIA a pořadatelé jeho zázemí využívali i při trialu. Pavel Jiran je přesvědčený, že šlapačkové podniky upořádá nepomucký Automotoklub v Kramolíně i nadále. „Na květen plánujeme soutěž mezinárodního mistrovství České republiky. Za rok se pokusíme získat evropské klání. To je také velmi kvalitní. Zatím má výhodu. Nikdo ho nepořádá čistě na komerční bázi, a proto by pro nás mělo být dostupné," doplnil Pavel Jiran.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž