Kalle Rovanperä na startu Švédské rallye.

Kalle Rovanperä na startu Švédské rallye. | foto: AP

Švédskou rallye zahájil nejlépe mistr světa Rovanperä

  • 0
Úvodní rychlostní zkoušku na Švédské rallye vyhrál úřadující mistr světa Kalle Rovanperä. Finský jezdec, který se v letošním šampionátu zúčastní jen vybraných soutěží, zvládl zhruba pětikilometrový test o 1,4 sekundy rychleji než týmový kolega z Toyoty Takamoto Kacuta. Třetí byl další reprezentant japonské automobilky Elfyn Evans, jenž za vítězem zaostal o dvě sekundy.

Vítěz zahajovací Rallye Monte Carlo a vedoucí muž šampionátu Thierry Neuville z Belgie byl jen o dalších sedm desetin pomalejší a drží šesté místo. Před něj se vešli kolega z týmu Hyundai a obhájce prvenství Ott Tänak a Adrien Fourmaux s fordem.

Jan Černý s fiestou zajel s devatenáctisekundovou ztrátou na lídra 25. čas, Filip Kohn po chybě zaostal o 40 sekund a figuruje v závěru páté desítky pořadí.

V pátek bude první etapa pokračovat sedmi rychlostními zkouškami.

Švédská rallye

podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích

po 1. rychlostní zkoušce:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 3:18,3, 2. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1,4, 3. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -2,0, 4. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2,1, 4. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -2,1, 6. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -2,7, ...25. Černý, Krajča (ČR/Ford Fiesta) -19,4, 48. Kohn, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -40,0.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž