Šumava v Plzni? Rallye až pod nos

Plzeň - Skvělý nápad, jak přilákat k rallyovému sportu víc fanoušků. Zbytečnost, která opravdové příznivce nenadchla a pro závodníky byla "nutným zlem". To jsou dva pohledy na rychlostní zkoušku Plzeňská, která se jela v sobotu ve Štruncových sadech při Mogul Šumava Rallye jako třináctá v pořadí. Jela se premiérově a nejspíš ne naposledy.

"Jsme rozhodnuti ji příští rok zopakovat. Ohlasy jsou převážně pozitivní," řekl organizační šéf rallye Milan Pospíšil.

Jezdci přitom většinou nebyli nadšeni. Vítěz a lídr průběžného pořadí mistrovství Roman Kresta si nebral servítky. "Nechci být sprostý, ale je to k ničemu. Nedá se předjet, a kdyby někdo zastavil, zablokuje ostatní. Mezi kuželkami a sudy toho moc nevymyslíte," láteřil.

To domácí oblíbenec Václav Pech mluvil smířlivěji. Doma se chtěl předvést, nakonec ale kvůli uraženému kolu skončil už v pátek večer a dění u fotbalového stadionu jen přihlížel. "Pro jezdce to opravdu příliš atraktivní není. Ale když jsem viděl davy lidí a na tribuně slyšel i komentátora, myslím, že to může k rallye opravdu přitáhnout víc lidí. A o to přece jde," uvedl Pech.

Pospíšil argumenty jezdců uznává. "Je fakt, že piloti silnějších aut nemohli své vozy naplno využít. Ale plzeňská erzeta se dvěma třetinám jezdců líbila. Už atmosférou."

Na dva tábory se dělili i fanoušci. Na jedné straně byli ti "kovaní", kteří měli výhrady. "Kdybych jel do Plzně, utekla by mi minimálně jedna erzeta na Klatovsku, prostě bych přejezd nestihl. A plzeňská trasa pro mě zas tak zajímavá nebyla," zdůvodnil dlouholetý fanoušek motorismu Václav Brožík z České Břízy, proč do Plzně nejel.

Na druhé straně Plzeňan Karel Kopr byl nadšený. "Rallye jsem viděl naživo poprvé v životě a byl to adrenalin. Příště půjdu zase."

Pro příští rok chtějí organizátoři plzeňskou erzetu ještě "vyladit". "Uvažujeme, že ji zařadíme na úvod, jako prolog. Nebo naopak až na závěr," prozradil Pospíšil.

Přivádět sportovní podniky do center měst je trendem poslední doby. Stačí si vzpomenout na lyžařské Tour de ski na Pražském hradě. I to přineslo rozporuplné reakce. Sport je ale hlavně byznys. A ten se prostě divákovi servíruje až pod nos.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž