Retardéry nemají jezdci v lásce

Blovice - Jen málokterý soutěžní jezdec je má rád. Spíše je přímo nenávidí. Ale smiřuje se s nimi. O co jde? O retardéry neboli umělé zpomalovací zatáčky na tratích rychlostních zkoušek. Na trati dnešní Rallye Úslava je jich bezpočet. Jsou na každé erzetě.

"Nebylo jiné řešení, museli jsme po nich sáhnout, abychom udrželi průměrnou rychlost v erzetách pod hranicí 120 kilometrů za hodinu," uvedl Jaroslav Mašek, ředitel Rallye Úslava.

"Jasně, že je nemám v lásce. Ale co se dá dělat. Pokud by pořadatelé po retardérech nesáhli, tak rychlostní průměr neudrží," řekl plzeňský soutěžák Milan Liška, který soutěž absolvuje v vozem Mitsubishi Lancer EVO VIII ve skupině produkčních vozů. "Přes limit by se dostalo mnoho vozů. Ale rallye bude přesto zajímavá, retardéry jsou vlastně technickými prvky navíc."

Pořadatelé Rallye Úslava vytvořili dva druhy zpomalovacích zatáček. Využili prostoru v křižovatkách nebo postavili retardér v rychlém přímém úseku.

"Ty v zatáčkách jsou hodně pomalé, tam se bude řadit jednička. Na rovinách jsou trochu jiné, půjde je projet na dvojku, někde i na trojku. Jsou postavené s citem pro jízdu," vysvětluje Liška, který je v průběžném pořadí šampionátu třetí mezi produkčními auty.

Ani meclovský pilot Karel Trněný zpomalovací zatáčky právě nemiluje.

"Ovšem bez nich by to byl letecký den. Pořadatelé je ale postavili s citem. Jsou tam, kde by se auta rozjela strašně rychle. Ale nemám s nimi problém," řekl Karel Trněný, třetí muž mistrovství.

Fanoušci uvidí na třech měřených úsecích, z nichž dva absolvují jezdci třikrát a jeden dvakrát, okolo stovky vozů. Magnetem budou tři speciály WRC. Největším favoritem je plzeňský Václav Pech (Ford Focus WRC). Tomu se v Blovicích daří. Odvezl si už pět vítězství, triumfoval v posledních čtyřech ročnících.

Pech vede šampionát ve sprintrallye i klasické dvoudenní podniky. Ovšem v obou mu šlape na paty liberecký Štěpán Vojtěch s Peugeotem 206 WRC.

"Pokusím se jim být na dostřel. Ale spíše budeme zkoušet nově postavené auto," prohlásil Karel Trněný, který pojede se speciálem Škoda Octavia WRC.

Rallye Úslava startuje dnes v 8 hodin dopoledne na náměstí v Blovicích, cíl je po 15. hodině.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon