První den Šumavy patřil Krestovi

  • 3
Klatovy - Roman Kresta plní v první soutěži mistrovství republiky roli favorita číslo jedna. S Peugeotem 206 WRC vyhrál s přehledem 1. etapu Rallye Šumava, když druhý v pořadí, loňský mistr Václav Pech s Fordem Focus WRC, na něj ztrácí bezmála půl minuty. Jako třetí půjde spát Jan Kopecký s Octavií WRC, kterou má přímo od továrního týmu Škoda Motorsport. V úvodu soutěže odpadli dva z favoritů - Emil Triner pro poruchu Seatu Cordoba WRC Evo III a Polák Leszek Kuzaj, jehož po drobné kolizi zradila Impreza WRC týmu Jolly Club.Dále čtěte: Vše o Rallye Šumava x Fotogalerie
Kresta vyhrál v pěti z šesti erzet, když v prvním testu uspěl Pech. Čtvrté místo patří Tomáši Hrdinkovi se Subaru Impreza WRC, páté Karlu Trněnému na Toyotě Corolla WRC. Šestý je Pavel Valoušek, také s Corollou WRC.

Loňský vítěz Karel Trojan, který řídí Octavii WRC je sedmý před bratri Vojtěchovými - Tomáš je osmý, Štěpán devátý, oba mají Corolly WRC. Stejný vůz vede i desátý Slovák Jozef Béreš.

"Je to pohoda. Zatím mi stačilo trochu zrychlit ve druhé erzetě, ve které jsem Vencovi Pechovi poodjel o čtrnáct vteřin," řekl Kresta. "Ale rozhodnuto zdaleka není."

Krestu, jenž letos odjel již dvě rallye MS, zaskočila délka zkoušek. "Škoda jen, že všechny páteční erzety jsou tak krátké. Chvíli po startu erzety jsme již opět v cíli, avšak vím, že o celkovém vítězi se bude rozhodovat až zítra. Velkou neznámou stále zůstává počasí," dodal Kresta.

Pech také neměl větší potíže. "Čekal jsem větší odstup od Romana, takže zatím jsem spokojený," uvedl loňský šampion.

Oficiální výsledky první etapy:  1. Kresta, Hůlka (Peugeot 206 WRC) 35:13,7, 2. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -25,5, 3. Kopecký, Schovánek (Škoda Octavia WRC) -1:14,2, 4. Hrdinka, Gross (Subaru Impreza WRC) -1:35,1, 5. Trněný, Pritzl (Toyota Corolla WRC) -2:14,7, 6. Valoušek, Houšť (Toyota Corolla WRC) -2:38,3.
 

Kresta sjíždí ze startovní rampy Rallye Šumava.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž