Martin Prokop

Martin Prokop | foto: Zdeněk Sluka

Jel s půjčeným autem, chtěl přežít peklo a pak Prokop zažil výsledek snů

  • 2
Už předem říkal, že tohle je závod, ve kterém platí: Kdo přežije, vyhraje. "Že je to peklo, protože hned prvních 20 kilometrů je nejdrsnějších z celé soutěže." Martin Prokop, narozdíl od mnoha jiných, ale Argentinskou rallye "přežil" a vítězem svým způsobem je. V závodě skončil čtvrtý a vyrovnal tak své maximum, které je zároveň nejlepším českým výsledkem v MS rallye.

Jen co dorazil do Argentiny a s nezávodním autem si projel jednotlivé erzety, měl jasno. „Takhle rozbitý povrch jsme už dlouho nikde neviděli, snad jen kdysi v Řecku.“

I proto se mu hned v hlavě zrodila taktika, která sice odporuje myšlení profesionálního jezdce, ale byla zárukou úspěchu. „Prostě tu nebyl prostor na pořádné závodění a rychlou jízdu v dobrém tempu. Ten, kdo tu vyzkoušel opravdu naplno sportovat, rychle skončil s poškozeným autem.“

Takhle dopadl třeba Sébastien Ogier, současný vládce rallye, i jeho kolega z Volkswagenu Latvala, kterému v předposlední rychlostní zkoušce přestal fungovat motor či Thierry Neuville, jenž zase v samém závěru urazil kolo.

„Jsem nadšený z výsledku a snového zvratu v posledních okamžicích závodu. Přestože jsme zvolili nepříliš populární taktiku jízdy na úplnou jistou, mnohá místa jsme „vzdali“ a kameny či díry objížděli mimo stopu, není naše ztráta na kilometr nikterak propastná. Vždyť já tu vlastně jel s vypůjčeným autem, protože naše Fiona jde z domu a v okamžiku závodu už byla prodaná. Nabourejte nebo poničte cizí auto, to není jen tak,“ vyprávěl Prokop.

Ten už příští podnik v Portugalsku pojede s nejnovější verzí Fordu Fiesta RS WRC.

Prokop v Argentině potřetí v kariéře skončil v závodě MS čtvrtý, poprvé se mu to podařilo v Argentině 2012, o rok později i v Německu.

Kdy se dočká stupňů vítězů?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž