NA ŠOTOLINĚ. Český jezdec Martin Prokop s fordem při Portugalské rallye

NA ŠOTOLINĚ. Český jezdec Martin Prokop s fordem při Portugalské rallye | foto: Profimedia.cz

To musí být apríl, říkal si Prokop po páté příčce v Portugalské rallye

  • 2
Bylo před půlnocí, ještě pořád 1. dubna - den vtípků - a Martin Prokop najednou dostal zprávu, že se v konečném pořadí Portugalské rallye posunul ze šestého na páté místo.

"Měl jsem za to, že je to apríl. Jenže zrovna jsme nastupovali do letadla, byli mimo signál, a tak bylo před námi dlouhé čekání na to, jestli je to pravda," popisoval jezdec.

Až po přistání v Praze se dozvěděl, že sportovní komisaři vyloučili kvůli nepovolené spojce Mikka Hirvonena z Citroënu, a Prokop se tudíž posunul na pátou příčku. Vyrovnal tak česká maxima v mistrovství světa Romana Kresty a Jana Kopeckého. Přitom od čtvrtého Katařana Attíji ho dělily jen tři vteřiny.

"Ty mě budou mrzet ještě hodně dlouho. Čtvrté místo by byl výsledek, na který jsme si ani netroufli pomyslet, ale je to sport a v něm musí někdo prohrát. Tentokrát jsme to v těsném souboji byli my," říkal Prokop, který oproti původním plánům pojede i závod v Argentině.

Až do víkendového závodu v Portugalsku byla jeho nejlepším umístěním sedmá příčka z loňské rallye v Mexiku a i k ní se posunul tím, že jednoho z jezdců před ním komisaři dodatečně diskvalifikovali.

"Jsou to vždy zvláštní výhry i zvláštní posuny v pořadí. Tentokrát je otázkou, v čem se Hirvonen skutečně provinil, protože obvykle Citroën vyvázl s nějakou pokutou, takže v případě vyloučení museli být komisaři hodně naštvaní. Pokud podváděl, je jejich rozhodnutí správné," dodal Prokop. 

Citroën se však hned po výroku proti vyloučení odvolal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž