Václav Pech a upravený speciál Mini Cooper Works S2000.

Václav Pech a upravený speciál Mini Cooper Works S2000. | foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Potvrzeno: pilot Pech od nové sezony přesedlá na minicooper

  • 1
Po šesti letech přichází změna. Plzeňský pilot Václav Pech mění kategorii i značku svého závodního auta. Místo produkčního mitsubishi od příští sezony obleče do modrožlutých barev Mini John Cooper Works S2000 s přeplňovaným motorem 1,6.

"Do České republiky ho přivezla firma Invelt a dohodli jsme se na tříletém programu v mezinárodním mistrovství České republiky," říká Václav Pech.

Se spolujezdcem Petrem Uhlem miníka vyzkoušeli na dvou rallysprintech v Jeseníkách a ve Vsetíně a byli spokojeni.

"Čeká nás nová výzva a doufáme, že budeme opět bojovat o nejvyšší příčky v domácím mistrovství. Nebude to ale nic jednoduchého, jízda s tímto vozem vyžaduje trochu jiný styl," popisuje Pech, který si závodní premiéru odbude už v lednu a bude ostrá - sněhová Jänner Rally v Rakousku.

Fanoušci automobilových závodů si ale vůz Mini John Cooper Works a Václava Pecha mohou vychutnat už tento víkend. Představí se s ním na tradičním Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy. Tady ale bude výjimečně startovat se silnější verzí motoru, který se používá pro mistrovství světa.

"Na Setkání mistrů se každoročně těším a mám z něj spoustu zážitků," líčí Pech. Vzpomíná například na Sosnovou před dvěma lety, kdy se tu ve finálových jízdách utkal v přímém souboji s dnes už aktuálně osminásobným mistrem světa Sebastienem Loebem.

I letos se na Setkání mistrů sejdou přední závodníci z ostatních disciplín motoristického sportu, z Mistrovství světa v rallye nebo Mistrovství Evropy v rallyecrossu a autocrossu.

"Martin Prokop tu představí nový speciál Ford Fiesta WRC, se kterým startoval na nedávné Britské rallye a opět nebude chybět ani legenda českého motorsportu Jarda Hošek se svojí bugynou. I v jeho věku je na něj fantastické podívání," podotýká Pech. Je zvědavý i na srovnání svého Mini Coopera a novodobých wéercéček 1.6T.

Setkání mistrů se uskuteční v sobotu a v neděli v Sosnové u České Lípy. Sobota bude věnována volným jízdám, při kterých závodníci svezou partnery týmů. V neděli se odehrají měřené tréninky, vyřazovací rozjížďky a finálové jízdy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž