Petr Bartoš | foto: Radek Lavička

V MX1 chce motokrosař Bartoš poskočit výš. Ve veteránech vládne

  • 1
V nové sezoně dominuje třídě veteránů. A při nedělních závodech v jihočeské Kaplici motokrosař litomyšlského Orion Racing Teamu Petr Bartoš ukázal, že se i v 41 letech (narozeniny oslavil předevčírem) stále řadí do širší špičky také v nejprestižnější kubatuře MX1. Předvedl to ve druhé rozjížďce, v níž byl devátý - v první totiž smolně upadl, a nemohl ji proto dokončit.

 „Předtím jsem držel tempo ve skupině s nejlepšími kluky, to jsem byl rád. Jel jsem si v klidu, ale přesto mi to v jednom momentě ujelo...,“ líčil včera do telefonu, zatímco před tréninkem s námahou přezouval gumy na motorce.

Při zmíněném pádu se Bartoš praštil do hlavy, k tomu ohnul řídítka své KTM. Než se trochu sebral, ostatní mu „frnkli“. „Raději jsem vzdal, měl jsem před sebou další jízdy,“ vysvětloval.

Ve druhé „rundě“ MX1 si umístěním v top 10 spravil náladu; vzhledem ke zvučné zahraniční konkurenci to věru nebyl výsledek k zahození. „Když si přečtu jména přede mnou, tak to bylo dobré. Moc nebylo, kam bych se mohl víc dostat. Radši budu takhle devátý než pátý v ryze českém mistráku,“ řekl Bartoš. 

Mezi závodníky z ciziny figuroval i Rakušan Pascal Rauchenecker, Bartošův parťák v Orionu. Rauchenecker byl v Kaplici dvakrát třetí. „Znám ho dlouho, je to borec. Udělal suprový výsledek. Cením si, že za nás jezdí, Orion se tak dostane na stupně i v téhle kubatuře,“ uvedl Bartoš.

Motokrosař Petr Bartoš při závodu v Opatově.
Motokrosař Petr Bartoš při závodu v Opatově.

Rauchenecker je v MX1 průběžně 2. - Bartoš až 12., s čímž rozhodně spokojený není.

„Ale za mnou jsou jezdci, kteří měli vyšší ambice než já. Doufám, že v pořadí ještě poskočím, do konce sezony zbývá pět závodů,“ upozornil. Ve veteránech Bartoš obhájil prvenství z úvodního podniku sezony v Dalečíně. Po čtyřech jízdách má zatím v šampionátu sto bodů ze sta možných.

„Baví mě to,“ netajil Bartoš. „Sice jsem si původně myslel, že tam budu víc závodit, ale nakonec je lepší, že nemusím - mohu se šetřit na MX1. Ale i těch dvacet minut jízdy, které ve veteránech dvakrát absolvuju, ze mě nějaké síly vymáčknou,“ poznamenal.

Z pozice krále této třídy vytlačil šampiona předchozích sezon Martina Žeravu, jenž je o pět let starší.

„Promotér si z něho dělal legraci, že je nějaký špinavý,“ narážel jezdec Orionu na fakt, že na Žeravu létalo bláto od Bartošova zadního kola. „Prý si má zvykat,“ usmíval se motokrosař.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž