Václav Pech  při Rallye Hustopeče

Václav Pech při Rallye Hustopeče | foto: Šálek Václav, ČTK

Pech: Příbram nám svědčí. O titul se určitě popereme

  • 0
Už teď je jasné, že zažívají skvělou sezonu. Plzeňská posádka Mitsubishi Lancer EVO IX Václav Pech - Petr Uhel před svým startem na stupně vítězů v českém šampionátu myslela jen tajně.

Před pátečním startem posledního příbramského závodu letošního seriálu mezinárodního mistrovství ČR v rallye jsou ale Plzeňáci na druhém místě a jediní, kteří ještě mohou sebrat zlato Pavlu Valouškovi se Škodou Fabií S2000. Na třetí pozici přitom už klesnout nemohou.

"Je to výhoda v tom, že nemusíme nijak taktizovat. Pojedeme naplno a uvidí se, jak to dopadne. Je ale jasné, že proti továrnímu týmu Škody jsme outsidery," míní Pech.

Kdo bude mistrem?

Po šesti soutěžích vede Valoušek o 14 bodů. Pokud Pech Herkul Rally Příbram vyhraje a bude nejrychlejší i v klasifikaci obou etap, Valoušek musí dojet celkově třetí a druhý v jedné z etap, aby získal titul.

Jak si letos vedli?

Valašská:
1. Valoušek, 2. Pech
Šumava:
1. Valoušek, 4. Pech
Krumlov:
2. Pech, 3. Valoušek
Hustopeče:
1. Pech, 2. Valoušek
Bohemia:
3. Pech, Valoušek nedojel
Barum:
1. Valoušek, 2. Pech

Ale pozor! I Pavel Valoušek určitě ví, že právě Příbram Pechovi výjimečně svědčí. Vyhrál tu čtyřikrát v řadě, celkově už pětkrát. Jak je to možné? "Těžko říct, sami nevíme. Jezdíme sem ale strašně rádi, po Rallye Šumava to pro nás je druhý téměř domácí podnik."

Plzeňské posádce v Příbrami vyhovují tratě. "Nejsou jednoduché, místy dost rychlé a technicky náročné. Zrádné bývají kolem přehrady Orlík, kde se jede po obslužných cestách, úzkých asfaltkách porostlých mechem a kde to dost klouže," líčí Pech.

Příbram také nabídne podzimní počasí s vlhkem a padající mlhou. "Na to se musíme připravit. I když to zatím vypadá, že do pátku by pršet nemělo, klouzat to bude."

Pech může směle tvrdit, že letošními výkony překvapil i sám sebe. EuroOil tým bojuje jako jediný s produkčním vozem o samotnou špičku s dražšími speciály S2000. "Spokojeni už jsme. Ale dokud je šance dosáhnout až na titul, budeme se o ni rvát."

Jaká je tedy šance plzeňské posádky vzato matematickým pohledem? Jestli chtějí Pech s Uhlem získat titul, musí v Příbrami vyhrát a Valoušek dojet čtvrtý. Nebo třetí za určitých okolností.

"Počítají se ještě pomocné body za jednotlivé etapy. Kdybychom vyhráli páteční i sobotní etapu a Pavel byl v jedné druhý a ve druhé třetí, i s celkovým třetím místem bude brát titul. Když ale bude celkově třetí se dvěma třetími místy v etapách, zvítězili bychom my."

Pech v pátek odstartuje naplno. A fanouškům vzkazuje: "Přijeďte do Příbrami, budeme vás potřebovat." Pomohou mu dokonat plzeňskou senzaci?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž