Ervín Krajčovič (vlevo), Olga Lounová a Martin Čábela na tiskové konferenci...

Ervín Krajčovič (vlevo), Olga Lounová a Martin Čábela na tiskové konferenci před účastí na Rallye Dakar. | foto: MRG

Nejdřív jako navigátorka, pak i za volant. Zpěvačka Lounová pojede Dakar

  • 6
Už roky se účastní republikového mistrovství v rallye, teď se ale zpěvačka a herečka Olga Lounová rozhodla pro mnohem drsnější výzvu. Příští rok v lednu se vypraví na slavný Dakar - nejprve coby navigátorka, v roce 2023 chce pak přetěžký závod také odřídit. A v to kategorii Klasik, která je určená pro vozy vyrobené před rokem 2000.

„Olgu zná hodně lidí bez ohledu na žánrové preference. Je nejen zpěvačkou, ale hlavně velkou motoristickou nadšenkyní. Dakarská rallye je pro ni největší sportovní výzva. S nápadem přišel zkušený pilot Martin Čábela, který bude v následujícím ročníku řídit a Olga navigovat, na dalším Dakaru si pak pozici za volantem prohodí,“ uvedl Ervín Krajčovič, manažer týmu MRG, v jehož barvách bude Lounová a Čábela startovat.

Pojedou ve speciálně upraveném voze Matra Murena 4S, který na světových podnicích v rallye závodil před 40 lety. Krajčovič tvrdí, že to bude jedno z nejkrásnějších aut na startu, neboť na jeho designu se bude podílet také uznávaná módní návrhářka Blanka Matragi. Ta se zároveň stane kmotrou vozu.

Škoda 130 LR, se kterou chce Ondřej Klymčiw vyrazit na dakarskou rally.

Kategorie Klasic se pak nejede na rychlost, ale na tzv. jízdu pravidelnosti, kdy musíte do cíle erzet přijet v přesně stanovený čas. Letos měla na Dakaru premiéru a se škodovkou v ní závodil Ondřej Klymčiw.

„Jsem v krvi závodnice a nechci pouze dojíždět. Když bude šance, chceme se pokusit o skvělý výsledek, ale uvědomujeme si, že je to první společný start, kde se budeme hlavně seznamovat se specifickými pravidly a budeme se učit velmi složitou navigaci,“ uvedla Olga Lounová, která si vyzkoušela klasickou rallye a zúčastnila se několika domácích soutěží.

To Martin Čábela má zkušenosti s okruhovými závody, rallye, závody do vrchu a s dálkovou rallye soutěží nejen na motorce. Díky tomu má zkušenosti s navigací. „Závodím celý život v autě i na motorkách, ale tohle bude nová výzva. S tímto vědomím je naším cílem především úspěšně dokončit Dakar Classic 2022, reprezentovat Českou a zároveň vzdát hold klasickým sportovním vozům,“ prohlásil Čábela.

Tým MRG pak kromě zmíněného vozu pošle do závodu ještě tři motorkáře – už osvědčenou dvojici Martina Michka (ten byl letos 10.) a Milana Engela doplní nováček Jakub Hroneš.

Milan Engel

Jakub Hroneš


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž