Na motocyklech urazili už sto tisíc kilometrů

Springfield - Přes sto tisíc kilometrů urazili manželé Monika Duchoňová a Simon Newbound na dvou motocyklech. Před dvěma a půl roky se vydali na cestu kolem světa a nyní na ní překonali světový rekord, který byl dosud 99.600 kilometrů. Vzdálenost 100.000 km padla 22. prosince ve Springfieldu v americkém Coloradu. Po novoročních svátcích vyrazí pár 3. ledna do Jižní Ameriky.

Na své další cestě mají manželé Newboundovi naplánováno překonat ještě dva nejlepší světové výkony. Monika chce být první ženou, která v průběhu jedné cesty navštíví více než 105 zemí, což je stávající rekord.

"Od začátku cesty se nám podařilo zatím navštívit třicet evropských zemí, projeli jsme celou Skandinávii, státy bývalého Sovětského svazu, Japonsko, Mexiko, Kubu a od pobřeží k pobřeží jsme zavítali do 49 států USA," uvedla jednatřicetiletá Brňanka, která v mládí závodně plavala za Kometu.

Po středoškolských studiích se před třinácti lety vydala do světa. Její o devět let starší manžel pochází z Anglie, sloužil v armádě a dvacet let se jako námořník plavil v ponorce. Aby získali peníze na cestu, museli v Anglii prodat dům.

Monika Duchoňová získala řidičský průkaz na motocykl půl roku před vyjetím. "Zhruba čtyři tisíce kilometrů řídil motocykl mě, teprve pak jsem začala řídit já," poznamenala. Za dvacet měsíců strávených na cestách si nejvíce cení přátelského přivítání ve všech zemích, které s manželem navštívili.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž