Zdeněk Tůma při premiéře na Dakaru

Zdeněk Tůma při premiéře na Dakaru | foto: archiv Barth Racing Teamu

Letos to nevyšlo. Závodník Tůma: Desítku plánuju na Dakaru pokořit

  • 0
Nebyl zase tak daleko od zdolání mety, kterou si před letošní Rallye Dakar vytyčil. Závodník pardubické stáje Barth Racing Zdeněk Tůma v desáté etapě už nakukoval do top 10 pořadí čtyřkolkářů. Jenže pak se mu porouchala baterka jeho yamahy a mohl být rád, že zmíněnou etapu z argentinské Salty do Belénu vůbec dojel.

„Kdyby se rozbila hned deset nebo dvacet kilometrů po startu etapy, mohl jsem taky úplně skončit. Takže jsem za 15. místo v cíli Dakaru opravdu rád,“ přiznal Tůma. Nic na tom nemění ani fakt, že si oproti svému loňskému parádnímu debutu na slavné soutěži o tři příčky pohoršil.

„Uvidím, jestli budu na Dakaru startovat i za rok, v tuhle chvíli ještě nejsem rozmyšlený. Ale v budoucnu chci určitě tu desítku pokořit,“ prohlásil pětačtyřicetiletý borec.

Při poslední jihoamerické rallye se snažil být co nejopatrnější. Přesto třikrát ze čtyřkolky nedobrovolně „vystoupil“. „Jednou mě čtyřkolka vykopla, podruhé jsem letěl přes řídítka. A potřetí to bylo takové malé vystoupení v dunách, kdy jsem se svalil na stranu,“ líčil Tůma.

I tak měl štěstí, že se mu nic zvláštního nestalo. Svoji roli v tom sehrála i malá rychlost při těchto karambolech. „Při prvním jsem si sice narazil zadek, což asi tři dny bolelo, ale nic jsem si nezlomil. Pochroumaná byla vždycky jenom čtyřkolka, přístroje to odnesly hodně. Stálo mě dost peněz, abych to pak dal v bivaku dohromady,“ podotkl Tůma.

Ještě jedna nepříjemnost jej s jinak spolehlivým strojem postihla. Dva dny, jako naschvál zrovna v maratonské etapě, kdy je závodníkům odepřen týmový servis, ho pak trápil poškozený zadní tlumič.

„Jel jsem proto jenom na pružině, takže mě čtyřkolka hodně nakopávala, a dával jsem si hodně pozor, abych neskončil mimo,“ řekl. Stejně jako před rokem toho Tůma ani tentokrát mezi etapami moc nenaspal.

„Po dvou nebo třech etapách to byly tak tři hodiny. Ale snášel jsem to lépe než loni, necítil jsem se tak unavený,“ srovnával rodák z Českého Krumlova.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž