Motokrosař vyhrál boj s nervozitou

Praha - Byl jen krůček od historického úspěchu. V té chvíli se motokrosař Michal Kadleček neubránil návalu svazující nervozity. Vždyť měl šanci překonat výkon Petra Kováře, jenž skončil v roce 1987 v mistrovství světa stopětadvacítek osmý. Kadlečkovi se to nakonec podařilo a v nejsilnější kubatuře do 650 ccm obsadil páté místo. "Celou sezonu jsem si to snažil nepřipouštět, ale ke konci už to nešlo. Říkal jsem si, že by byla škoda jedním nevydařeným závodem vše zkazit," uvedl Kadleček.

Největší nervozita jej přepadla o víkendu ve francouzském Ernee.

Vzhledem k minimálním bodovým rozdílům v průběžném pořadí MS totiž mohl ještě pomýšlet na celkově čtvrté místo. Musel by ale výrazně porazit Belgičana Dannyho Theyberse. "Zároveň jsem ale mohl spadnout i na sedmé místo," podotkl český motokrosový závodník.

Optimismus do žil vlil Kadlečkovi výsledek v kvalifikaci, kde zajel pátý čas, zatímco Theybers byl až devatenáctý. "Hned od začátku závodu jsem se na něj snažil najet, co nejvíce, ale v první polovině jsem se hrozně unavil a pak už to nebylo ono," přiznal Kadleček, jenž se dlouho pohyboval na pátém místě.

Nakonec dojel sedmý, tři a půl sekundy před osmým Belgičanem. "Nijak jsem si ho nehlídal, ale samozřejmě, že mi mechanik signalizoval, jak na tom je. Věděl jsem tedy, že začal jedenáctý a postupně postoupil vpřed," doplnil k tomuto minisouboji.

Po závodu byl přesto maximálně spokojen. "Kdyby mi někdo na začátku roku řekl, že to takhle dopadne, považoval bych ho za blázna. Byla to ale životní sezona, ve které mi vyšlo vše, kromě jednoho závodu v Nizozemsku," pochvaloval si Kadleček, jehož letos čeká ještě pět závodů.

O víkendu pojede závěr švýcarského mistrovství, poté se představí v německém šampionátu, české barvy bude hájit v mistrovství světa družstev a závěr sezony absolvuje doma v Lokti, kde se uskuteční poslední díl domácího seriálu a poté závod družstev.

"Ve Švýcarsku bych chtěl zaútočit na druhé místo a doma pak co nejlépe zakončit sezonu. Tady již na titul myslet nemohu, protože jsem vynechal dva závody, ale rád bych vyhrál a rozloučil se co nejlépe s domácími fanoušky," přál si Kadleček, jenž plánuje oslavu úspěšné sezony až na její konec.

"Teď na to není čas. Vše si vynahradím, až dojedu poslední závod," dodal s úsměvem závodník.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž